Meest recente artikelen

Aan de kook met Cuberdon & Macaron

Een hele week eten voor €40

Aan de kook met Cuberdon & Macaron Artikel

Een hele week eten voor 40 euro, foodbloggers gaan de uitdaging aan! Deze maand: Anniek van Cuberdon & Macaron.

Foodblogger Anniek van Cuberdon & Macaron gaat de uitdaging aan

"Een weekmenu van 40 euro maken, was voor iemand die graag rijkelijk kookt een echte uitdaging. Als insteek koos ik voor een ode aan de bomma met een verfrissende knipoog. Ik heb geen kookboeken geraadpleegd maar ben voluit gegaan voor authenticiteit en originele Vlaamse kost. Ik gebruik seizoensgebonden ingrediënten van bij ons, niet enkel van de supermarkt maar ook van bij de vakman. Producten van het seizoen zijn vaak goedkoper maar echt van topkwaliteit! Alle receptjes zijn makkelijk te bereiden in 30 minuten en bepaalde gerechten zijn perfect op voorhand te maken.

De boontjes in zoetemelksaus is een gerecht van mijn grootmoeder uit de Denderstreek, zij maakte het vroeger klaar op Goede Vrijdag. Mijn tagliata is een Vlaamse variant van een Italiaans klassieker waar ik al jaren verliefd op ben. Hondshaai is nog vrij onbekend maar sinds het verkozen werd tot vis van het jaar in 2015 krijgt hij steeds meer aandacht. Aan de pissaladière heb je echt geen werk en het resultaat is fantastisch. En ja ik ben ook een echte fan van opgelegde haring! Tortilla is dan weer één van de lievelingsgerechten van mijn wederhelft. Ik ben zelf een grote fan van pensen en sta vaak versteld van wat je er in de keuken mee kunt doen."

Het weekmenu van Anniek

Maandag: Zoetemelksaus met boontjes, aardappelen en een zachtgekookt eitje

Dinsdag: Tortilla met witte pens

Woensdag: Tagliata op zijn Belgisch

Donderdag: Hondshaai met gnocchi in tomatensaus

Vrijdag: Pissaladière met haring

De recepten

Zoetemelksaus met boontjes, aardappelen en een zachtgekookt eitje

Aan de kook 1

4 pers. • 35  min.

Ingrediënten

600 g vastkokende aardappelen • 600 g prinsessenboontjes • 8 eitjes • 750 ml volle melk • 90 g  hoeveboter • veel nootmuskaat • peper en zout

Zo maak je het

  1. Schil de aardappelen en maak de boontjes schoon. Kook de aardappelen gaar. Hou ze warm. Kook de eitjes 4 minuten in water.
  2. Laat de boter in een steelpannetje op een middelmatig vuur smelten en wacht tot ze bruin begint te kleuren.
  3. Neem van het vuur en laat eventjes afkoelen. Voeg de melk toe en breng op smaak met peper, zout en veel nootmuskaat. Warm de saus nog even op.
  4. Schik de aardappelen op een bord en leg er de boontjes bovenop.
  5. Maak een kuiltje voor de zachtgekookte eitjes en overgiet met een flinke scheut zoetemelksaus.

Graag wat meer pit? Strooi er dan fijngesnipperde ui over en serveer er een flinke schep mosterd bij.

Tortilla met witte pens

Aan de kook 3

4 pers. • 40 min.

Ingrediënten

600 g vastkokende aardappelen • 3 witte pensen • 1 tomaat of 100 g paprikareepjes • 6 eieren • 50 g hoeveboter • bieslook • peper en zout

Zo maak je het

1 Schil de aardappelen en snij ze in dikke schijven. Kook ze gaar in gezouten water en giet af. Verwarm de oven voor op 160°C.

2 Snij de pensen in schijven, bak ze mooi bruin in hoeveboter en zet opzij. Smelt nog wat extra hoeveboter en voeg de aardappelschijfjes toe.

3 Kluts de eieren en kruid met peper en zout. Giet over de aardappelen en schuif de pan in de oven. Schik na 15 minuten de schijfjes pens op de tortilla en laat nog 10 minuten mee bakken.

4 Werk de tortilla af met de stukjes tomaat en bieslook.

 

Tagliata op zijn Belgisch

Aan de kook 2

4 pers. •  20 min.

Ingrediënten
400 g rundsteak • 200 g veldsla • 2 stronkjes witloof • 150 g kastanjechampignons • 100 g oude kaas

Voor de dressing • 4 el mayonaise • 1 el mosterd • 2 el gehakte bieslook • peper en zout

Zo maak je het

  1. Maak de groenten schoon. Snij het witloof in reepjes de champignons in schijfjes.
  2. Laat een grillpan heet worden en bak de champignons mooi bruin. Meng de veldsla met het witloof en werk af met de afgekoelde champignons. Laat de grillpan nogmaals heet worden en bak de steak goed aan. Haal van het vuur en laat het vlees even rusten.
  3. Maak ondertussen de dressing: meng de mayonaise met de mosterd en werk af met peper en zout.
  4. Snij het rundsvlees in fijne reepjes en schik de reepjes over de salade.
  5. Rasp de oude kaas en verdeel over het vlees en de salade. Werk af met de dressing en de fijngesnipperde bieslook. Heerlijk met brood of verse frietjes.

Hondshaai met gnocchi in tomatensaus

4 pers. • 50 min.

Ingrediënten

Voor de hondshaai: 750 g hondshaai • 200 ml olie • 100 g bloem • peper en zout

Voor de gnocchi: 400 g gnocchi • 50 g hoeveboter

Voor de tomatensaus: 1 potje tomatenpuree (70 g) • 1 blik tomaten • 1 blikje ansjovis • 2 sjalotten • 2 teentjes knoflook • 3 el olijfolie • enkele takjes rozemarijn en tijm • 3 blaadjes laurier • peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm een flink scheut olijfolie in een kookpot. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Fruit ze aan in de olie.
  2. Voeg het blikje ansjovis toe. Hak de kruiden fijn en voeg ze toe. Doe de tomatenpuree en de tomaten erbij en laat een half uurtje sudderen.
  3. Dep de hondshaai droog en snij in moten van 5 cm. Kruid met peper en zout. Haal de stukken vis door de bloem, verhit de olie in een pan en bak de vis.
  4. Kook de gnocchi 2 minuten in lichtgezouten water. Giet af en laat uitlekken.
  5. Laat boter bruinen in de pan en bak de gnocchi kort aan.
  6. Serveer  de gebakken hondshaai met de verse tomatensaus en de gnocchi.

Pissaladière met haring

4 pers • 40 min.

Ingrediënten

1 rol bladerdeeg • 6 haringfilets • 200 g groene sla • 100 g ansjovisfilets • 1 kg witte uien • 3 takjes tijm • 3 el olijven • 1 el rodewijnazijn • 1 el mosterd

Zo maak je het

  1. Snij de ui in fijne ringen. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit 3 el olie in een pan met een dikke bodem.
  2. Roer af en toe en breng op smaak met peper en een kleine hoeveelheid zout.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C, rol het bladerdeeg uit en leg het in een ronde bakvorm.
  4. Doorprik het bladerdeeg en verdeel er het uienmengsel over. Werk af met olijven en ansjovis.
  5. Bak de pissaladière 25 minuten in de oven.
  6. Serveer met een fris slaatje en haring.

Geslaagd?

Bijna!

Aan de kook

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen