Hoe maak je het perfecte broodje martino?
En waarom heet het zo?
Is een Martino ook jouw favoriete bestelling in de broodjeszaak? Hier lees je waar deze Belgische broodjesklassieker vandaan komt en hoe je het perfecte broodje martino samenstelt.
Een martino is een typisch Belgisch belegd broodje. Het beleg bestaat uit een royale laag filet américain, op smaak gebracht met cayennepeper, pili pili, tabasco, ketchup, worcestersaus, peper en zout. Een pikante versie van américain preparé dus.
Verder gaan er ook nog gesnipperde ui en schijfjes augurk bij, optioneel peterselie of lente-ui (ter versiering), en – maar dan krijg je de echte fans tegen je – heel soms ook nog wat tomaat.
Waarom heet het een broodje martino?
- Het was de ex-voetballer en uitbater van het Antwerpse instituut Ciro’s, wijlen Albert De Hert, die de eerste martino zou gesmeerd hebben. Het gebeurde in 1951, in de toenmalige broodjeszaak Quick. Het broodje werd vernoemd naar voetballer Theo Maertens, die zichzelf Martino noemde en bij De Hert een pikant broodje preparé bestelde.
- Maar ook Raymond Noë claimde echter dat hij de martino heeft uitgevonden, ook in de fifties, op bestelling van enkele dronken Amerikanen. Noë had enkel nog américain preparé in zijn Gentse lunchbar, en deed er de verschillende smaakmakers bij om de smaak van het rauwe vlees (een no-go in de VS) te maskeren. Later doopte hij zijn zaak Snack Express zelfs om naar 'Martino'.
Wat er ook van aan is: het broodje pikant werd een hit en is nu meer dan zeventig jaar later nog steeds een populaire bestelling in heel België, tot ver buiten Antwerpen of Gent.
Hoe maak je de perfecte martino?
De oorspronkelijke martino bevat behalve americain preparé, pili pili, cayennepeper, zout, ketchup,worcestersaus, tabasco, augurken en ui. Geen mosterd of mayonaise dus, geen ansjovis en ook geen sla. Wil je extra's, dan bestel je beter een smos martino.
Het maken van een perfect broodje Martino is simpel, het belangrijkste is dat de smaken van de verschillende ingrediënten in balans zijn. En: je maakt het zo pikant als je zelf wil.
Voor 2 personen
- 1 stokbrood
- 200 g filet americain
- 6 el ketchup
- 1 el worcestersaus
- 1/2 ui, gesnipperd
- Enkele augurkjes, in schijfjes
- Cayennepeper, tabasco, pili pili en zout naar smaak
Zo doe je het
- Meng de filet americain met de ketchup en worcestersaus. Kruid naar smaak bij met cayennepeper, tabasco, pili pili en zout. Doe er de gesnipperde ui, stukjes augurk onder.
- Snij de baguette door. Je kunt het brood eerst kort roosteren voor een extra crunch. Smeer je martinomengsel op de ene helft en sluit het broodje. Verdeel in twee en serveer.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!