Meest recente artikelen

Focaccia-paasplank met Looye Honingtomaten voor bij de paasbrunch

Advertorial

Focaccia-paasplank met Looye Honingtomaten voor bij de paasbrunch Artikel

Niets gezelliger dan brunchen! En wanneer het zonnetje erdoor begint te komen tijdens de paasperiode, smaakt een zuiders getint gerechtje om gezellig te sharen eens zo goed. Maak van jouw familiepaasbrunch een zonnig succes met deze focaccia-paasplank met zoete tomatenjam en een frisse tomatensalade van Looye Honingtomaten.

De Looye Honingtomaten, met hun zoete en volle smaak, schitteren in deze focaccia-paasplank als dé blikvanger van het gerecht. In combinatie met de zoete tomatenjam en een frisse tomatensalade van Looye Honingtomaten trappen jullie de paasbrunch meteen goed af. Wedden dat iedereen zich plots op z'n paasbest voelt door deze originele lekkernij?

Focaccia-paasplank met Looye Honingtomaten

± 45 uur bereiding / ± 30 min. in de oven / ± 2 uur rijzen

Benodigdheden:

  • 180 g Looye Honingtomaten
  • 1 camembert (in houten doosje)
  • 2 el olijfolie
  • Rozemarijn & zeezoutvlokken
  • Kalamata olijven
  • Extra zout & peper
  • Bakpapier
  • Aluminiumfolie
  • 2 kartonnen wegwerpbakjes Æ 8,5 cm (24 cl)
  • Bakplaat met opstaande rand (29 x 37 cm)
  • Keukenmachine
  • Zeef

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

Paasplank

  • 180 g Looye Honingtomaten
  • 1 camembert rustique (in houten doosje)
  • 1 el olijfolie
  • Rozemarijn & zeezoutvlokken
  • Kalamata-olijven voor garnering

Deeg

  • 10,5 g gist
  • 750 g tarwebloem
  • 3tl zout
  • 3 el olijfolie + extra om in te vetten

Honingtomatenconfiture

  • 180 g Looye Honingtomaten, in blokjes
  • 3 el sap van een (bio) sinaasappel
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 2 el lichte basterdsuiker
  • 30 gr geraspte gemberwortel
  • 5 ml appelazijn
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 1 tl mosterdpoeder
  • ½ tl sumac
  • 15 gr piment, gemalen
  • 2 kardemom peulen
  • Snufje zout

Honingtomatensalade

  • 180 g Looye Honingtomaten, in kwarten
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 5 g bladpeterselie, fijngesneden
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Los de gist op in 525 ml lauwwarm water. Meng tarwebloem met het zout, gist en olijfolie. Kneed ±10 min. met deeghaken tot een soepel, plakkerig deeg. Laat het 1 uur afgedekt rijzen in een ingevette kom tot het verdubbeld is.
  2. Rasp voor de tomatenconfiture de schil van een halve sinaasappel. Breng alle ingrediënten voor de confiture, behalve de kardemom en sinaasappelrasp, aan de kook in een steelpan. Verlaag de temperatuur en laat het 20 min. zachtjes inkoken, terwijl je regelmatig roert. Rooster de kardemompeulen in een pan totdat ze donker kleuren. Maal ze vervolgens fijn in een keukenmachine, zeef de kardemom en voeg deze samen met de sinaasappelrasp toe aan het tomatenmengsel en laat het nog 10 min. inkoken. Pureer het mengsel licht met de staafmixer, breng op smaak met zout en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Meng alle ingrediënten voor de tomatensalade in een kom en breng op smaak met peper en zout.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk royaal met olijfolie. Knip de rand van de kartonnen bakjes bij en bekleed deze, samen met het camembert-deksel, met aluminiumfolie. Plaats ze ondersteboven op de bakplaat en strooi rozemarijn en zeezout eromheen. Leg het deeg op een met olijfolie bestreken vel bakpapier, vorm tot een rechthoek en keer het over de bakjes. Verdeel gelijkmatig, bestrijk met olijfolie en laat 1 uur rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 220 °C. Prik met een vork gaatjes in het deeg boven de bakjes en bak de focaccia in ± 20 min. goudbruin in de oven. Neem de bakplaat uit de oven, leg er een andere bakplaat op en keer om zodat de onderkant bovenaan komt. Laat wat afkoelen en haal voorzichtig de bakjes uit het deeg.
  6. Haal de camembert uit de verpakking en snijd de bovenkant kruislings in, maar niet helemaal door. Leg het kaasje in het houten bakje in de grootste holte in de focaccia. Schep de Honingtomaten aan de tak om in een ovenschaal met 2 el olijfolie en bak samen met de focaccia 10 min. in de oven of tot het kaasje zacht is en de tomaten licht geroosterd.
  7. Leg de focaccia op een plank en vul één holte met de tomatenjam en garneer met extra sinaasappelrasp en de andere holte met de tomatensalade. Garneer de camembert met de geroosterde tomaten aan de tak. Bestrooi de focacciaplank met extra zeezoutvlokken, rozemarijn en de olijven. Serveer direct.

Waar komen die lekkere tomaten vandaan?

Looye is een familiebedrijf dat smaak in het hart draagt. Al meer dan 75 jaar is het de drijfveer voor hoe zij tomaten kweken.  Het bedrijf wordt gerund door Annelies en Margriet Looije, die aan het roer van het bedrijf staan sinds 2020. Zij runnen het familiebedrijf vol trots en laten het bedrijf floreren onder hun (vrouwelijk) leiderschap. Hun ambitie? Zoveel mogelijk mensen van álle generaties samen laten genieten van smaakvolle tomaten. Intussen is Looye uitgegroeid tot een van de bekendste en meest geliefde tomatenmerken van ons land, maar ook in Nederland en Duitsland zijn de merken Looye Honingtomaten en Looye Joyn tomaten favoriet.

Om tomaten boordevol smaak te kweken, heb je vooral een eigenzinnige manier van werken nodig. Met oog voor elkaar, met oog voor de natuur en met oog voor detail. In de serres van Looye is het elke dag van het jaar zomer. Het resultaat? Onweerstaanbare tomaten die iedereen die ze proeft overtuigen dankzij de hoge kwaliteit en heerlijke smaak. En zoals Looye zelf zegt: Proeven is geloven!

Meer info op looye.com.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen