Meest recente artikelen

Wat is de beste manier om gekookte eieren te pellen?

Sofie testte het uit!

Wat is de beste manier om gekookte eieren te pellen? Artikel

Nu de lente in het land is en de kippen weer volop eieren leggen, heeft redactrice Sofie weleens een eitje te pellen. Hoe doe je dat het makkelijkst en zonder het ei te beschadigen? Ze testte het voor je uit!

Sofie: "Eitjes, I love them, dat weten jullie al. Da's echt zo'n ingrediënt waar je alle kanten mee uit kunt. En soms – als ik als vrijwilliger kook op een jeugdvakantie, bijvoorbeeld – heb ik weleens véél gekookte eieren ineens te pellen. Dan kan het maar beter efficiënt verlopen. Zou er een betere manier bestaan dan de tik-en-rolmethode? Gewapend met een groot karton eieren ging ik aan de slag. Ik koos voor een karton van dertig eieren: dat geeft me de garantie dat alle eieren in de test even oud zijn. De eitjes werden hardgekookt en dan: pellen maar! Ik gaf een score voor hoe simpel elke methode is én voor hoe gaaf het ei blijft na het pellen. Benieuwd wat het beste werkt?"

Basisrecept voor hard­gekookte eieren

Breng water aan de kook. Leg de eieren voorzichtig in het water en laat ze 10 minuten koken. Laat de eieren nadien schrikken in koud water.

Lees verder onder de video

Manier 1: tikken en rollen

Hoe? Tik het gekookte ei zachtjes tegen het werkblad om de schaal te breken en rol het ei vervolgens voorzichtig, maar met lichte druk heen en weer om de schaal los te maken.

Wat gebeurt er? Er komen een heleboel kleine barstjes in de eierschaal. Het eitje pelt makkelijk, alleen blijven er hier en daar wat kleine stukjes schaal aan het eiwit plakken, die er soms een scheurtje in maken.

Mijn verdict: niks mis met de klassieke manier, maar kan het nog beter?

Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡🧡

Hoe gaaf? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 9/10

Manier 2: pellen in een kom

Hoe? Vul een diepe kom met water op kamertemperatuur. Tik de eieren tegen het werkblad en rol ze erover. Vervolgens pel je ze onder water.

Wat gebeurt er? Het water kruipt tussen de schaal en het ei en helpt om de schaal vlotter te verwijderen. Er blijven geen stukjes schaal aan het ei hangen.

Mijn verdict: de onder-water-manier helpt echt om meteen een schoon ei te krijgen zonder stukjes schaal. Het is wel iets meer gedoe in de keuken.

Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡

Hoe gaaf? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 9/10

Manier 3: volledig laten afkoelen in water en daarna pas pellen

Hoe? Laat de gekookte eieren afkoelen tot kamertemperatuur, leg ze in een kom met water en zet ze minimaal 1 uur, maximaal 4 dagen in de koelkast. Pel ze dan. Bij mij gingen de eieren 24 uur in de koelkast.

Wat gebeurt er? De theorie is dat het eiwit zich bij het afkoelen losmaakt van de schaal en dat de eieren zo makkelijker gepeld kunnen worden. Dat de schaal goed loskomt, is zeker zo, maar er blijven wel stukjes eierschaal en vlies aan het eitje hangen. Ik zou het eigenlijk nog eens moeten spoelen na het pellen.

Mijn verdict: deze methode neemt veel tijd in beslag en het resultaat is niet beter dan dat van de andere manieren.

Hoe simpel? 🧡🧡🧡

Hoe gaaf? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

Manier 4: pellen met een koffielepel

Hoe? Tik het ei met de brede onderkant tegen het werkblad en pel daar een stuk eierschaal weg. Schuif een koffielepel onder de rand van de eierschaal. Maak een draaiende beweging en haal de eierschaal er in één beweging af.

Wat gebeurt er? Het is een beetje prutsen om de kleine stukjes eierschaal van het ei te halen. De lepel tussen het ei en de schaal krijgen is ook niet zo gemakkelijk. Bij het ronddraaien voel ik al dat er iets niet klopt en ja hoor: het ei komt helemaal geschonden uit de schaal en er hangen ook nog kleine stukjes schaal aan.

Mijn verdict: vergeet deze manier. Absoluut niet handig.

Hoe simpel? 🧡🧡🧡

Hoe gaaf?

Totaal: 3/10

Manier 5: schudden in een bokaal

Hoe? Doe enkele hardgekookte eieren in een bokaal met een beetje water. Sluit de bokaal en schud stevig.

Wat gebeurt er? Door het heen en weer bewegen en tegen elkaar botsen zouden de schalen vanzelf van het ei moeten loskomen. Bij mijn eerste poging zit er te veel water in de bokaal: de eieren botsen niet, maar draaien eerder rond elkaar. Ik giet wat water uit de bokaal en probeer het opnieuw. Nu lukt het wel: beide eieren worden vanzelf (of door elkaar) gepeld, maar eentje is wel beschadigd.

Mijn verdict: het vraagt veel werk, het schudden kost behoorlijk wat energie en het resultaat is niet zonder stukken. Er bestaan toch simpelere en effectievere manieren. Ik gebruikte bovendien een weckpot met beugel en vergat het rubber op de bokaal te plaatsen. Resultaat: een natte keuken.

Hoe simpel? 🧡🧡🧡

Hoe gaaf? 🧡🧡🧡

Totaal: 6/10

Manier 6: zout toevoegen tijdens het koken

Hoe? Voeg tijdens het koken een flinke snuif zout (½ koffie­lepel per liter) toe aan het water. Wanneer het zout oplost in het water, zou dat door de schaal kunnen gaan en zo het eiwit helpen stollen. Volgens de theorie achter deze methode zou het eiwit dan steviger worden, waardoor je de eieren beter kunt pellen.

Wat gebeurt er? Het water borrelt even op wanneer ik het zout toevoeg, maar of het een effect heeft, is moeilijk vast te stellen. Het pellen zelf (met de tik-en-rolmethode) verloopt zoals bij een ei dat gewoon gekookt is in water zonder zout.

Mijn verdict: ik heb niet het idee dat het zout veel doet. Ik proef van het ei, maar het smaakt ook niet anders dan een ei dat zonder zout gekookt is, vind ik. Voor mij niet anders dan manier 1, maar je hebt er wel zout voor nodig.

Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡

Hoe gaaf? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 8/10

Manier 7: azijn toevoegen tijdens het koken

Hoe? Voeg 1 eetlepel azijn toe aan het kookwater. Het zuur van de azijn zou ervoor zorgen dat de eierschaal zachter wordt en beter pelt. Ook zou het eiwit, net als bij het koken met zout, steviger worden.

Wat gebeurt er? Heel vreemd: tijdens het koken komt de kleur van de eierschaal eraf! Ik haal gevlekte eieren uit het kookwater. Ook bij het pellen met de tik-en-rolmethode wordt het ei wat vuil. Verder geen verschil met manier 1, het pellen gaat vlot.

Mijn verdict: als je ze toch zelf gaat pellen, voor een eier­salade bijvoorbeeld, speelt het geen rol, maar ik zou dus zeker geen azijn toevoegen als je paaseieren gaat versieren. De schaal ziet er echt niet mooi meer uit.

Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡

Hoe gaaf? 🧡🧡

Totaal: 6/10

Manier 8: baksoda toevoegen tijdens het koken

Hoe? Oudere eieren pellen beter, wordt weleens gezegd. Dat komt doordat de pH-waarde van verse kippeneieren verhoogt naarmate ze ouder worden. Hetzelfde gebeurt, maar dan veel sneller, wanneer je ½ koffielepel baksoda toevoegt aan het kookwater. Hierdoor zou het eiwit beter loskomen van de schaal.

Wat gebeurt er? Het water kookt fel op wanneer ik de baksoda toevoeg. Dat komt doordat er kooldioxide vrijkomt, waardoor het water onmiddellijk gaat bruisen. Ik ben even bang dat de eitjes kapot zullen gaan in de pan, maar dat gebeurt gelukkig niet. Het ei voelt bij het pellen net steviger aan dan alle andere en pelt heel vlotjes.

Mijn verdict: deze manier was een ontdekking voor mij! Het is waar dat je iets extra bij je kookwater moet doen, maar dat is het waard. De eieren blijven veel steviger. Ideaal als je er eens veel tegelijkertijd moet koken.

Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡

Hoe gaaf? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 9/10

De ultieme eindconclusie

"De test eindigt met een ex aequo: zowel de klassieke manier en de onder water-manier als de manier met de baksoda krijgen negen op tien. Wat het verschil dan precies is tussen de klassieke manier en de manier met de baksoda? De eitjes gekookt in baksoda voelden steviger aan en zullen volgens mij het minst beschadigd raken bij het pellen. Deze methode verloor dat ene luttele puntje omdat je nog iets aan het water moet toevoegen en dat dus wel in huis moet hebben. Maar als ik kijk naar het resultaat, is dat het zeker waard. In mijn kamp­keuken zul je voortaan dus ook een doosje baksoda vinden."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen