Het grote Noordzee ABC (deel 1)
Een duik in de Noordzee
Onze eigen Noordzee is een ware schatkamer. Ontdek - van algen tot zeebaars - hoeveel lekkere visjes én recepten ze precies te bieden heeft... Deze week gaan we van A tot en met I.
Algen
Algen, wieren en zeegroenten zijn hipper dan ooit, zeker ons Noordzeewier zit in de lift. North Sea Chef Michiel Rabaey vertelde het ons al eerder.
Brandade
Mhmm, brandade. Deze zachte puree van gezouten vis –oorspronkelijk stokvis of gezouten kabeljauw – wordt op smaak gebracht met olijfolie, melk en afhankelijk van de streek ook knoflook en aardappelen. Onweerstaanbaar met een stukje stokbrood erbij.
Catch of the day
De hemelse catch-of-the-day-krokketen van foodtruck Bubba worden gemaakt met de visvangst van de dag. Dat betekent dat er ook minder gekende visjes zoals hondshaai, pieterman en steenbolk hun weg vinden naar deze kroket. Heerlijk!
Diepvriesvis
Wist je dat het niet altijd noodzakelijk is om diepvriesvis voor gebruik te ontdooien? Kleine of dunnere vissen zoals tong, pladijs, of poon kun je bevroren bakken, grillen of koken zonder dat ze vooraf moeten worden ontdooid. Handig! Meer weten over invriezen? Met deze tips word je een echte ijskoningin.
Ecolabels
MSC-, ASC- en andere labels kwamen ter wereld om consumenten duidelijk te maken wanneer vis ecologisch én duurzaam is gekweekt of gevangen. MSC duidt op duurzame vis van wilde vangst, ASC op duurzame kweekvis. Hier ontdek je welke vissen je met een gerust hart kan eten.
Fileren
Vraag je visboer om je vis gebruiksklaar te fileren. Wil je toch zelf aan de slag? Neem dan een kijkje op in het online visarchief van VLAM, daar vind je stap voor stap video's per vissoort. Handig, want elk visje vraagt een andere aanpak.
Grijze garnaal
Zo lekker! Enkele lekkere receptjes? Wij zijn zot van bisque van grijze garnaal, avocadosalade met garnalen en garnalencocktail met quinoa en komkommer. Meer recepten met garnalen vind je hier.
Haring
Haring is zo veelzijdig. Maar… wat is wat?
• Maatjes zijn jonge haringen die rauw of gezouten gegeten worden.
• Pekelharing heeft op zijn beurt een lager vetgehalte dan maatjes.
• Panharing is verse haring die al gefileerd is en dus recht in de pan kan.
• Gerookte haring wordt eerst gezouten en daarna gerookt.
• Rolmops is in het zuur gemarineerde haring, eventueel opgerold met een uitje ertussen.
Inktvis
Inktvis uit onze Noordzee verovert stilaan de menukaarten van onze kustrestaurants. De typische gefrituurde calamares worden afgewisseld met lekkere pasta met gegrilde inktvis, of gebakken inktvis verwerkt in een fris slaatje. Klik hier voor meer recepten met inktvis.
Volgende week gaan we van J tot en met R.