Het grote Noordzee ABC (deel 3)
Een duik in de Noordzee
Onze eigen Noordzee is een ware schatkamer. Ontdek - van algen tot zeebaars - hoeveel lekkere visjes én recepten ze precies te bieden heeft... Deze week gaan we van S tot en met Z.
Schelvis
Heerlijk, zo'n stukje schelvis! Maak bijvoorbeeld schelvis op een rozemarijnstokje met groene salade, gelakte schelvis met kruidenpuree en zongedroogde tomaten of ga voor een feestelijke schelvis in papillot.
Technieken
Vis kun je op allerlei manieren klaarmaken. Onze favorieten:
– Pocheer je vis eens in een pot bouillon met veel verse kruiden. Superlekker én lief voor je lijn.
– Roken is dé trend dit jaar. Van gerookte zalm tot gerookte forel en makreel, je kunt het ook thuis.
– Je kunt vis roosteren in de oven. Dit duurt iets langer dan in de pan, maar hij krijgt wel een intensere smaak.
– Tot slot zijn wij ook helemaal fan van grillen. Je legt je vis in de pan, even grillen en klaar. Voor extra smaak kun je op het einde nog een klontje boter toevoegen. Onze favorieten: gegrilde zwaardvis met gekaramelliseerde spruitjes, salade met gegrilde vis met mango en quinoa-venkelsalade met gegrilde pladijs
Uit het seizoen
Koop je vis altijd volgens de seizoenen. Nu op hun best: grijze garnalen, platvissen zoals pladijs, bot en zeetong en langoustines. Meer vis van het moment? Kijk hier.
Vesche vis
Elke week verse duurzame Noordzeevis? Het kan. Met Vesche Vis, de eerste Community Supported Fishery (CSF) in België, kun je je inschrijven op een maandabonnement waar je dan wekelijks of tweewekelijks 1,5 of 3 kg vis afneemt. Meer info vind je hier.
Witte wijn
Witte wijn bij vis, het is als koffie bij croissants. En toch… het hoeft echt niet altijd wit te zijn. De regel geldt: hoe krachtiger de vis, hoe rijker de wijn moet zijn. Vissen met een vollere smaak zoals zwaardvis of tonijn kunnen best een glas rode wijn verdragen. Verlies ook de saus niet uit het oog, want ook die bepaalt voor een groot stuk welke wijn je erbij geeft. Serveer je schaal- en schelpdieren? Ga dan wel altijd voor een droge witte wijn, het liefst zelfs met stevige zuren.
X-vormig
X-vormige zwarte vlekjes kenmerken de forel, een vis die nog te vaak vergeten wordt. Nochtans is hij een lekker én lokaal alternatief voor de alomtegenwoordige zalm.
Yerseke
Dit charmante vissersdorp aan de Oosterschelde is hét culinaire walhalla van iedereen die van verse vis, mosselen, oesters, kreeft of scheermesjes houdt. Je hebt er tal van lekkere adresjes waar het een doodzonde is om geen plateau 'Fruit de Mer' te bestellen. Helemaal ideaal met uitzicht op het water. Hemels!
Zeebaars
Zeebaars is een echte topvis! Enkele recept ideetjes? Ceviche van zeebaars, gebakken zeebaars met zuiderse groenten van Sandra Bekkari of parmentiersoep met geschroeide zeebaars en schelpen.