Karamel: zo maak je het
Zò lekker!
Karamel is superlekker en helemaal niet zo moeilijk te maken. Wij leggen je uit hoe je het doet. En daarna? Dan kun je er heerlijke dessertjes mee maken!
Zo maak je het
- Doe 100 gram suiker en 3 grote eetlepels water in een steelpan en breng het mengsel op een laag vuur aan de kook. Wacht totdat het suikermengsel helemaal gesmolten is en laat het nog even borrelen. Om er voor te zorgen dat er geen suikerkristallen langs de rand worden gevormd, veeg je de binnenkant van de pan met een vochtig kwastje schoon.
- Krijgt het mengsel een lichtbruine kleur? Let dan goed op! Vanaf nu moet je de karamel constant blijven roeren totdat die een iets bruinere kleur krijgt. Haal nu de karamel van de warmtebron (zonder te roeren) om ervoor te zorgen dat de karamel niet aanbrandt. Je zult zien dat de karamel nog iets bijkleurt door de hitte.
- De karamel is klaar! Vanaf dit punt kun je er saus, karamels of toffees van maken.