Zo maak je de lekkerste frangipane
Met lekker veel amandelen
Zo'n vers frangipanetaartje met een laagje confituur en glazuur, wie eet dat nu niet graag? Op deze manier lukt jouw frangipane vanzelf.
Wat is dat eigenlijk, frangipane?
Frangipane is een heerlijk aromatische vulling voor gebak of flensjes, op basis van amandelen. Het recept voor deze amandelcrème zou door graaf Cesare Frangipani als huwelijkscadeau geschonken zijn aan Catharina de Medici, die veel invloed had op de Franse keuken. Dat kan alvast het succes van deze klassieker verklaren. Alhoewel, helemaal zeker is dat verhaal niet. Andere bronnen zeggen dat de geur van frangipane doet denken aan de heerlijk geurende bloemen van de frangipaniplant – al heeft deze helemaal niks met het recept te maken. Nu, het maakt ook niet echt uit. Frangipanetaart blijft gewoon een van onze favoriete gebakklassiekers.
Zo maak je het
Volgens Larousse Gastronomique is frangipane een "gekookte crème van melk, suiker, bloem, eieren en boter met gestampte macarons of amandelpoeder." Gelukkig is er ook een eenvoudigere manier om deze smakelijke gebakvulling te bereiden. Amandelpoeder, suiker, boter en eieren en een klein beetje bloem, meer is er niet nodig om deze lekkernij te maken.
Meestal wordt er vertrokken van een broyage: dat is een mengsel van gelijke hoeveelheden amandelpoeder en suiker. De broyage wordt gemengd met zachte boter en ei. Soms gaat er ook nog een druppeltje amandelessence bij – maar wees daar niet te kwistig mee, het is al snel te veel.
Er bestaan verschillende recepten met andere verhoudingen om frangipanevulling te maken, maar dit is een goede basis:
Roer 100 g boter zacht. Meng met 200 g broyage (100 g amandelpoeder + 100 g suiker). Klop er 2 eieren door en 50 g bloem. Eventueel kunnen er ook nog enkele druppels amandelessence bij. Klop 1 minuut met de mixer (of 5 minuten met de hand) tot je een gladde, niet te luchtige massa krijgt die bijna wit is.
En frangipanetaart dan?
Ga je van je vulling een klassieke frangipanetaart maken (je weet wel, met een laagje abrikozenconfituur op de bodem en latjes met suikerglazuur bovenaan), dan kun je dit basisrecept voor je deegbodem gebruiken:
Meng 220 g patisseriebloem met 75 g suiker, 1 el vanillesuiker en een snuifje zout. Doe er 140 g koude boter in vlokjes bij en 1 ei. Kneed tot een soepel deeg. Laat het minstens een halfuur rusten in de koelkast alvorens uit te rollen.
Geen zin om zelf deeg te maken? Met kant-en-klaar blader- of kruimeldeeg lukt het ook. Zorg er wel voor dat je bodem goed krokant blijft.
Bak je bodem blind voor en bestrijk 'm daarna met een laagje confituur. Meestal wordt gekozen voor abrikozenconfituur, maar je kunt ook voor een andere soort confituur kiezen die jij lekker vindt. De confituur geeft een frisse, zurige toets aan de taart en laat je dus best niet achterwege.
Daarna gaat de frangipanevulling erop en kun je de bovenkant van de taart eventueel nog afwerken met latjes van deeg. Nadat de taart gebakken is, kun je ze afwerken met suikerglazuur. Daarvoor meng je eiwit met bloemsuiker en enkele druppeltjes citroensap. Het glazuur moet dik-vloeibaar zijn. Doe een flinke dot op de afgekoelde taart en laat opstijven.
Frangipanetaart is het allerlekkerste als ze versgebakken is. Aanvallen, dus!
Behalve in de klassieke frangipanetaart wordt de amandelvulling ook gebruikt voor driekoningentaart (vergeet dan niet er een boon in te stoppen!), en voor die heerlijke Britse klassieker: Bakewelltaart, waar ze soms nog met vers fruit wordt gecombineerd. Zeker het proberen waard!