Zachte bewaarwafels
De testkeuken
In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: zachte bewaarwafels.
De beste bloem
• Gebruik geen bloem met te veel eiwit, zoals bloem om brood mee te bakken. Deze bloem is prima voor knapperige broden, maar veel te zwaar voor wafels. Anderzijds is bloem voor gebak en koekjes te fijn. Wat je nodig hebt, is zelfrijzende bloem.
• Het toevoegen van een of twee eetlepels boekweit- of roggemeel zorgt voor een nootachtige toets.
• Graag glutenvrije wafels? Vervang de bloem door een glutenvrije variant. Gebruik wel een glutenvrije mix, in plaats van bijvoorbeeld enkel haver-, amandel- of boekweitmeel. Zo'n mix sluit het dichtst aan bij het traditionele recept. Let er ook op dat je bakpoeder eveneens glutenvrij is!
Toptools
Wat heb je nodig om wafels te bakken? Een goed wafelijzer natuurlijk. Ga voor een toestel met een zo hoog mogelijke wattage: zo gaat het bakken snel. Een regelbare thermostaat is handig, net als verwisselbare platen met antiaanbaklaag. Kies voor elke soort wafels de juiste plaat, de groeven zijn bepalend voor het resultaat. Met een plaat voor Brusselse wafels kun je geen krokante kleine wafeltjes bakken. Denk ook aan een borsteltje om het wafelijzer mee in te vetten, het liefst eentje met natuurlijke haren. Je beschikt ook het best over een wafelvork: een handvat met twee lange dunne prikkers, die je horizontaal in de wafel kunt prikken om hem zo uit de plaat te halen. Nadien gebruik je een rooster om de wafels te laten afkoelen. Wil je de wafels bewaren, zorg dan ook voor een goed afsluitbare bewaardoos.
Beter bewaren
Versgebakken zijn wafels natuurlijk het lekkerst, maar wil je er toch een paar bewaren of krijg je ze niet allemaal op? Grootmoeders tip: bewaar ze samen met een sneetje brood in een luchtdichte bewaardoos op een koele plek of in de koelkast. Het sneetje brood wordt na een paar dagen hard, maar de wafels blijven zo lekker vers. Wil je ze nog langer bewaren? Verpak de afgekoelde wafels in een plastic zakje, sluit het zakje goed af en bewaar ze maximaal drie maanden in de diepvriezer. Even opwarmen in de oven, het wafelijzer of – voor wie ongeduldig is – de broodrooster en genieten maar!
5 toptips
• Meng het beslag niet te lang. Als je het beslag te lang mengt, veranderen de gluten in het deeg en wordt het deeg minder luchtig. Stop zodra het beslag gemengd is.
• Verwarm het wafelijzer goed voor. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is ontzettend belangrijk. Doe het beslag er pas in wanneer het wafelijzer de juiste temperatuur heeft bereikt.
• Gebruik voldoende vet. Blijven je wafels plakken aan het ijzer? Dan zit er te weinig vet in het beslag. Voeg een klein scheutje olijfolie toe aan het beslag én vet het wafelijzer goed in met een dun laagje bakspray, olie of boter.
• Wees geduldig. Duw het wafelijzer niet helemaal dicht, zodat de wafel ruimte heeft om te rijzen. Open het ijzer ook niet te vroeg. Wacht tot er geen stoom meer uit de zijkant van het ijzer komt, zo weet je zeker dat de wafel klaar is. Open het wafelijzer voorzichtig, zodat de wafel mooi in vorm blijft.
• Verlies geen warmte. Het is belangrijk om je wafelijzer na elke wafel zo snel mogelijk weer te vullen en te sluiten. Als je het te lang laat openstaan, verlies je veel warmte. Bovendien begint de onderkant al te bakken, maar de bovenkant nog niet.
Tips van de pro's
Libelle-chef Ilse D'hooge: "Mijn grootmoeder deed altijd vanillesuiker in het beslag en bakte de wafels in een hart-vormig wafelijzer. Alle kleinkinderen wisten de koekjestrommel staan… en dan was het feest! Een onverwacht, maar zeker te proberen ingrediënt: aardappelzetmeel! Het poeder zorgt voor een goede binding én extra knapperigheid. Geen aardappelzetmeel in huis? Dan kun je maïszetmeel gebruiken."
Piet Huysentruyt: "Aan mijn mama's wafels met stierenboter – 'goede' boter vermengd met donkerbruine suiker – heb ik de mooiste herinneringen."
Sandra Bekkari: "Ik maak mijn wafeltjes op basis van havermeel en rijstdrink, gezoet met honing en geparfumeerd met echte vanille. Ze zijn lekker, gezond én glutenvrij."
Jeroen Meus: "Ik voeg een eetlepel vanillepuddingpoeder toe aan het deeg voor een extra lekkere smaak en textuur. Zorg er ook voor dat de wafeltjes genoeg zijn afgekoeld voor je ze in een goed afsluitbare koekentrommel bewaart!"
Lekker met…
- Opgeklopte slagroom en aardbeien.
- Zwartebessencrème en kokosschilfers. Kook zwarte bessen met kokosbloesemsuiker op een zacht vuur tot moes en laat die dan afkoelen. Roer wat ricotta los met een snuifje gember- en kardemompoeder. Schep de bessencoulis erdoor. Werk de crème af met gegrilde kokosschilfers.
- Vers fruit in stukjes en coulis van rood fruit.
- Vijgen in kwartjes, ahornsiroop en geroosterde pistachenoten.
- In wijn gepocheerde peer, een dot zure room en gebrande amandelschilfers.
Liever lactosevrij?
Maak je wafels lactosevrij door de boter te vervangen door plantaardige boter of (ontgeurde) kokosolie en de melk door rijst- of haverdrink.
Wafels 3x anders
1. Extra feestelijk met chocolade
Vervang 1/3 van de suiker door vanillesuiker, of voeg enkele druppeltjes vanille-essence of het merg van 1/2 vanillestok toe aan het beslag.
Het ultieme recept
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!