De aanraders van Nathalie Meskens in Libanon
Een land om verliefd op te worden
Het was de liefde die haar er de eerste keer bracht: Nathalie Meskens' vriend Nadim is in Libanon geboren. Al bij haar eerste bezoek aan het land verloor Nathalie haar hart aan het mooie én lekkere Libanon. Ze deelt graag haar must-see en must-eats met ons.
3x lekker Libanon
1 Hapjescultuur
Nathalie: "Libanezen delen en verwennen graag. Ze hebben niet liever dan dat je bij hen thuis mee aan tafel schuift en genieten ervan om hun gasten te verwennen met de lekkerste hapjes. De Libanese keuken is fantastisch, met een echte hapjescultuur: mezze is de Arabische variant van de Spaanse tapas. Het woord komt van maz maz, wat staat voor genieten of smullen. Het enige wat ik niet mag eten, is het bekende Libanees platbrood. Libanezen gebruiken het als vork: ze pakken alles ermee. Voor mij vormt dat een probleem door de gluten, maar ik eet dan gewoon al de rest op tafel. Het is een heel gezonde keuken, heel puur, met dips op basis van goede oliën en veel verse groenten."
2 Hummus, tahin en shoarma
Nathalie: "De Libanese keuken is simpel, toegankelijk, voor iedereen betaalbaar. Libanese gerechten zijn over het algemeen ook lichter en verfijnder dan die in de rest van het Midden-Oosten. Er wordt veel met kruidenmengsels en specerijen gewerkt, maar toch is de Libanese keuken niet pikant zoals de Indiase of de Thaise. Wie pikant wil eten, kan harissa toevoegen. Mijn favorieten? De hummus, uiteraard! In Plan Boost staan liefst drie hummusgerechten, ik ben er gek op. Tahin is sowieso een van mijn lievelingsingrediënten, het heeft zelfs een apart hoofdstuk in mijn boek gekregen. Je maakt er heerlijke sausjes mee. Ook de typisch Libanese grills lust ik heel graag. Lamsgehakt, kip, shoarma… De échte dan: geweldige grills van kebab, verse vs of gemarineerde kip."
3 Hemelse noten
Nathalie: "Het gebak is – zoals meestal in het Midden-Oosten – mierzoet. Ik proef er wel van, maar eigenlijk mag ik er niet van eten. Ze werken heel veel met rozenwater en oranjebloesemwater. En noten. De Libanese noten zijn on-waar-schijn-lijk! Je kunt ze totáál niet vergelijken met de noten die wij hier eten. Op de luchthaven van Beiroet is er zelfs een winkel met alleen maar noten. De pijnboompitten, macadamia-, pecan- en pistachenoten zijn waanzinnig. Boterachtig, knapperig en bomvol smaak. Ik hou ook heel erg van het fruit van Libanon. Ashta bijvoorbeeld, een soort custardappel. Die vrucht smaakt zo zoet en sappig als een goede mango én het is een superfood. En natuurlijk de granaatappelen, daar ben ik ook zo gek op."
Libanese klassiekers die je moét proeven
- Fattoush: de beroemdste Arabische salade, het is een hemelse combinatie van brood en frisse groenten.
- Falafel: veggie balletjes van kikkererwten, tuinbonen en ui Baba ganoush: dip van gerookte aubergine met tahin
- Baba ganoush: dip van gerookte aubergine met tahin
- Olijven en andere ingemaakte groenten en vruchten
- Geroosterde groenten met yoghurt en pijnboompitten
- Kibbeh: kruidige lamsgehaktballetjes
- Tabouleh: bulgursalade
Zeker doen in Beiroet
Beiroet wordt het Parijs van het oosten genoemd. Deze highlights mag je zeker niet missen:
- Wandelen, lopen of fietsen langs de Corniche Beirut: de sfeervolle, kilometerslange promenade aan de Middellandse Zee
- Uit eten gaan in de wijk Mar Mikhael, met heel veel hippe bars en café's
- Slenteren in Horsh Beirut, het grootste openbare park van de stad, dat in 2015 na lange tijd weer werd opengesteld voor het publiek
- Food shoppen in de biologische markt Souk el Tayeb
Leuke adresjes in Beiroet
Eten en drinken
- Dragonfly: sfeervolle, kleine cocktailbar. Perfect om 's avonds nog iets te gaan drinken. Gouraud Street, Gemmayzeh, Beirut
- The Food Dealer: hip adresje met lekkere broodjes, ideaal voor de lunch, maar ook 's avonds open. Street 61, District 75, Mar Mikhael, Beirut
- Chez Maguy: kleurrijk, relaxed en heerlijk visrestaurant met zicht op de zee. Een aanrader. Batroun, Beiroet
Logeren
- Hotel Albergo: goed gelegen, charmant en betaalbaar hotel in traditionele stijl. Mét dakterras! 137 Rue Abdel Wahab El Inglizi, Beirut
Libanese restaurants in België
Nathalie: "Gelukkig zijn Libanezen echte wereldburgers en kunnen we overal ter wereld goed Libanees eten. Als ik dan een perfecte hummus of falafel proef, waan ik me heel even weer in het land waar ik mijn hart verloren heb…"
- Oliban. Authentiek gezellig restaurant met traiteurservice. Vleurgatlaan 324, Elsene.
- Le Mont Liban. Stijlvol restaurant in hartje Brussel. Livornostraat 32, Brussel.
- L'Express. Deze Libanese snackbar is mijn favoriet. Ze hebben ook heel veel verse groenten, wat uitzonderlijk is voor een snackbar. Hoedenmakersstraat 8, Brussel.
- AYWA Beirut Streetfood. Hier maak je kennis met de traditionele recepten van het Midden-Oosten. Lammerstraat 12, Gent.
- Little Beirut. Fijne Libanese keuken op het Eilandje. Kribbestraat 18, Antwerpen.
Libanon praktisch
- Het is 4 uur vliegen van Brussel naar Beiroet. Bij een bezoek aan Libanon moet je in het bezit zijn van een internationaal paspoort (min. 6 maanden geldig) en een visum. Een toeristenvisum voor Libanon kun je krijgen op de luchthaven van Beiroet, of op voorhand aanvragen bij de ambassade van Libanon in Brussel.
- De Libanese kust heeft een Middellandse Zeeklimaat: warme zomers (met hoge vochtigheidsgraad) en zachte winters. In de bergen is het klimaat minder zacht.
- De munteenheid is het Libanese Pond (LBP)
- De officiële taal is Arabisch, maar je kunt je er prima redden met Frans en Engels.