Meest recente artikelen

Wat is tahin, de onmisbare Midden-Oosterse smaakmaker?

En wat maak je ermee?

Wat is tahin, de onmisbare Midden-Oosterse smaakmaker? Artikel

Niet zo heel lang geleden was tahin nog een nobele onbekende, maar nu is deze Midden-Oosterse sesampasta niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar wat is tahini (of tahin) nu juist? En wat kun je er allemaal mee klaarmaken?

Als je dol bent op de recepten van Yotam Ottolenghi, dan is het een van de ingrediënten die je zeker in huis moet hebben. Wist je dat tahin, tahini, techina… allemaal hetzelfde zijn? De naam is afgeleid van het Arabische woord 'tahana', dat vermalen betekent. Het is een belangrijke smaakmaker in hummus, maar ook in andere gerechten.

Sesamzaadpasta

Tahin wordt weleens het vloeibare Midden-Oosterse goud genoemd. Het is een smeuïge pasta van geroosterde sesamzaadjes. Zo wordt het gemaakt: de sesamzaadjes worden gespoeld en gepeld, dan gedroogd en geroosterd en tot slot gemalen tot een zachte pasta.

Het heeft een romige, nootachtige smaak die zoete en hartige gerechten beter maakt. Hummus en baba ganoush krijgen er die typische olie- en nootachtige, licht bittere smaak van. Het is dan ook onmisbaar in Midden-Oosterse keuken. Vooral in Israël, Libanon en Syrië wordt het vaak gegeten.

Wat is lekker met tahin?

Heel veel. De sesampasta is ideaal om sauzen en dips op smaak te brengen. Het vormt de basis van de tahinsaus die onder meer bij shoarma en falafel wordt geserveerd. Tahin is ook heerlijk bij geroosterde groenten, in een dressing of een soepje. De pasta is zelfs lekker puur op een toastje of op de boterham, als een soort van pindakaas. Hij wordt zelfs geserveerd bij vanille-ijs. Wil je dat de tahin wat vloeibaarder is, dan kun je de pasta met yoghurt mengen.

wat is tahin

Wat is de beste tahin?

Tahini wordt steeds vaker gebruikt en je vindt het dan ook in de meeste grotere supermarkten. De smaak verschilt echter sterk van merk tot merk en je vraagt dus best naar tahin van goede kwaliteit. Die komt meestal uit Israël of Libanon.

De kleur verschilt van lichtbeige tot donkerder bruin, een beetje zoals bij miso. Hoe harder de zaadjes geroosterd zijn, hoe donkerder de kleur en hoe intenser de smaak. Voor de witte versie worden de sesamzaadjes gepeld voor het roosteren, bij de bruine tahin niet.

De meeste sesampasta's worden gemaakt met zaadjes uit India, al blijkt het beste zaad uit Ethiopië te komen. Kijk zeker naar het laagje olie bovenaan: een dikke laag kan erop wijzen dat de sesamzaadjes te veel olie bevatten of dat de tahin al wat ouder is. Een geopend potje tahin van goede kwaliteit kun je tot wel een jaar bewaren.

Zelf tahin maken

Je kunt de pasta natuurlijk ook gewoon zelf maken. Daarvoor rooster je 250 gram sesamzaadjes in een oven van 175°C. Het duurt ongeveer een kwartier maar let erop dat ze niet verbranden. Maal ze daarna in de blender tot een dikke pasta. Vervolgens meng je deze met wat olijfolie (zo'n 70 ml) en je tahini is klaar. Je kunt zelfgemaakte tahin minstens een maand bewaren in een afgesloten potje in de koelkast.

Tip: wanhoop niet als de sesampasta als een droge massa naar de bodem van je potje is gezakt en bedekt wordt door een laagje olie. Doe de sesampasta met het laagje olie in de blender en mix even fijn. Zo verkrijg je opnieuw een romige pasta.

Probeer deze recepten met tahin

Aan de slag met deze smaakmaker! Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen