Chocolade proeven als een pro doe je zo
Word een chocolade expert in vijf stappen
Proeven is niet hetzelfde als eten. Chocolade écht proeven doe je in vijf stappen: kijken, voelen, luisteren, ruiken en proeven. Alle zintuigen worden dus ingezet voor een optimale smaaksensatie!
Stap 1: kijken
Plaats je chocolaatje op een goed belichte, witte ondergrond (zoals een stuk papier) en bestudeer de kleur.
Stap 2: voelen
Voor deze stap moet je je ogen sluiten. Duw op het chocolaatje en wrijf er nadien over met je vingers om te zien hoe snel het chocolaatje smelt. Een chocolaatje dat snel smelt in je hand, creëert de verwachting dat het ook mooi zal smelten in je mond. Plooi het chocolaatje om te kijken hoe hard het is.
Stap 3: luisteren
Hou je ogen nog steeds gesloten en breek het chocolaatje naast je oor.
Stap 4: ruiken
Wrijf over het chocolaatje en breng het naar je neus. Snuif drie keer kort met je hand over je neus.
Stap 5: proeven
Eindelijk: de stap waar je het meest naar uitkeek. Knijp je neus dicht en neem een hapje. Laat het chocolaatje smelten in je mond en probeer de smaak te herkennen. Laat je neus nadien los en haal diep adem om de aromatische noten te kunnen herkennen. Beweeg het chocolaatje tot slot doorheen je mond en kauw.