Meest recente artikelen

Hoe gebruik je een ijsmachine?

En overheerlijke recepten voor zelfgemaakt ijs

Hoe gebruik je een ijsmachine? Artikel

Jouw straat ligt niet op de route van de ijskar. Of de voorraad schepijs in de diepvriezer is op. Of je hebt heimwee naar de gelato van op vakantie. Redenen genoeg om zelf eens ijs te maken. Hier ontdek je hoe je een ijsmachine gebruikt én je krijgt er enkele crème de la crème-recepten bovenop.

Een ijsmachine, hoe werkt dat precies?

First things first: een ijsmachine of sorbetière is een keukenmachine. Je bereidt er thuis zelf roomijs, yoghurtijs of sorbet mee. De machine bestaat uit twee delen: een roermechanisme en een koelcontainer. IJsmachines bestaan in alle prijsklassen, kleurtjes en maten. Bij de goedkopere varianten moet de koelcontainer of koelschijf eerst in de diepvriezer gekoeld worden. IJs maken met zo'n machine vraagt dus om wat voorbereiding (tot 12 uur op voorhand!). Duurdere machines hebben een eigen koelsysteem. Je kunt er met andere woorden meteen mee aan de slag als je een goestingske in ijs krijgt.

Hou het hoofd nog even koel (een ijsmopje, jawel!). We komen bijna aan het leukste gedeelte: ijs maken. Nu leggen we nog even het mechanisme van een ijsmachine uit.

De ingrediënten voor het ijs worden eerst gemengd en daarna in de koelcontainer gegoten. Omdat de wand van de container ijskoud is, vriest een dun laagje van het ijsmengsel aan. Dit laagje wordt bijna onmiddellijk door het roermechanisme van de wand geschraapt. Hierdoor blijven de ijskristallen klein en vriezen ze niet aan tot één grote klomp ijs. Kleinere kristallen geven een fijnere structuur aan het ijs. De bereidingstijd van het ijs varieert van 30 minuten tot een uur.

Tip: zet de ingrediënten voor je favoriete ijs 4 à 5 uur voor het bereiden in de koelkast. Zo zijn ze voldoende koud vooraleer ze in de ijsmachine gaan.

IJs maken met een ijsmachine

Nu we weten hoe zo'n ijsmachine werkt, kunnen we aan de slag. Ga jij voor roomijs of sorbet? Roomijs wordt gemaakt van melk, room, suiker en eidooiers. Afhankelijk van de smaak worden er nog ingrediënten zoals chocolade, vanille, fruit of extracten aan toegevoegd. Sorbet bestaat vooral uit water en suiker. De kleur en smaak worden bepaald door vruchtensappen en siropen.

 

De klassiekers

Speciallekes

Geen ijsmachine, wel zin in ijs

Ook zonder ijsmachine kun je lekker ijs maken. Meer tips over hoe je dat doet, lees je hier.

Nicecream

Het makkelijkste ijs dat je kunt maken zonder ijsmachine, is waarschijnlijk nicecream. Het enige wat je ervoor nodig hebt, zijn een blender en enkele bananen.

Zo maak je het:

  • Pel 4 rijpe bananen. Breek ze in stukjes en vries ze minstens vier uur in.
  • Haal de bananen uit de diepvriezer, laat ze een halfuurtje ‘rusten’ en doe ze stuk voor stuk in de blender.
  • Voeg water (of melk) toe zodat de messen van je blender net onder water staan en straks goed blenden. Voeg eventueel ook wat smaakmakers toe zoals vanille, cacao of blauwe bessen.
  • Blend tot een gladde massa (dat doe je best in fases. Roer af en toe roeren met een spatel) en serveer met vers fruit.

IJslolly’s

Met een ijslollyvormpje kun je ook genieten van een ijsje zonder een ijsmachine te gebruiken.

Probeer deze ijslolly’s met champagne, ijslolly’s van aardbei en bloedsinaasappel of ijslolly’s met vijgen, pistache en vanille.

Het kan zelfs nog eenvoudiger! Maak een ijsje van een Petit Suisse-kaasje of een Petit Gervais. En om dit ijs van rabarber en aardbei te maken heb je geen ijsmachine nodig, alleen een portie geduld.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen