8 tips om voedselvergiftiging op vakantie te voorkomen
Want die topreis wil je niet ziek in bed doorbrengen.
Je hebt er maanden naar uitgekeken, en dan is het eindelijk zover: je vertrekt op reis! En daar hoort natuurlijk proeven van de plaatselijke keuken bij. Hou deze 8 tips in je achterhoofd en vermijd een vervelende voedselvergiftiging.
1. Volg de locals
Ga op zoek naar cafés en restaurants waar de lokale bevolking in de meerderheid is. Weet je niet precies waar je ze moet vinden? Spreek dan iemand aan op straat en vraag in je beste Frans/Engels/Spaans/… naar zijn of haar favoriete zaak. Wedden dat je zo verborgen pareltjes ontdekt?
2. Kies voor heet voedsel
Weet je niet wat te kiezen? Pik er dan het meest stomende gerecht uit. Bacteriën gedijen namelijk heel slecht in hete omgevingen. Hetzelfde geldt trouwens voor dranken: als je niet zeker bent dat het water dat je bestelt uit een flesje komt, bestel je maar beter een dampend theetje.
3. Koop groenten en fruit met schil
Je koopt het best enkel groenten en fruit met schil. Daarna kun je de schil zelf verwijderen of je aankopen grondig spoelen met gezuiverd (flessen)water. Groenten en fruit zonder schil zijn niet altijd veilig, zelfs als ze gewassen zijn: het kraantjeswater is niet overal even zuiver.
4. Let op de details
Hygiëne zit soms in kleine details: hou je ogen dus goed open op restaurant! Zaken waar je op moet letten:
- Gebruikt het personeel handschoenen of bestek om eten vast te nemen?
- Worden bakjes afgedekt zodat er geen vliegen bij het voedsel kunnen?
- Wordt het voedsel gekoeld bewaard?
5. Bestel plaatselijke specialiteiten
Gerechten waar de plaatselijke bevolking trots op is, zullen meestal met heel wat zorg bereid worden. Trouwens: wat is een reis zonder een duik in de plaatselijke keuken?
6. Was zelf je handen
Als je een hele dag op stap bent geweest, zijn je handen in contact geweest met ontelbare bacteriën die jij op je beurt kunt overdragen op het voedsel dat je eet. Zorg er dus voor dat je altijd je handen kunt wassen met zeep voor je aan tafel schuift, of neem een flesje desinfecterende handgel mee.
7. Eet wanneer de lokale bevolking eet
Niet elk land leeft volgens hetzelfde ritme. Lees je op voorhand in over de lokale gewoonten, zodat je weet wanneer je precies moet gaan eten. Zo voorkom je niet enkel een teleurstelling wanneer je voor een gesloten deur staat, maar ook een eventuele voedselvergiftiging wanneer een kok vlug iets voor je opwarmt dat eigenlijk niet bestemd was voor de avondservice.
8. Vergeet het water niet!
Al let je nog zó goed op je eten; als je geen rekening houdt met wat je drinkt, is je moeite misschien voor niets geweest. Besteed zeker aandacht aan de volgende dingen:
- Gebruik enkel ijsblokjes als je zeker weet dat ze met zuiver water gemaakt zijn
- Drink geen kraantjeswater, tenzij je zeker bent dat het drinkbaar is
- Check bij gekochte flesjes water of ze verzegeld zijn (maakt de dop een 'klik' als je het flesje opent?); soms worden flesjes hervuld met kraantjeswater