Back to school snacks
Ga eens voor een gezond tussendoortje
Terug naar school: wat geef jij je kinderen (of jezelf) mee als tussendoortje?
Ellen Charlotte Marie: "Mijn kinderen grijpen al vlug naar Dinosauruskoeken of een of andere leuk verpakte koek uit de supermarkt die vaak veel suikers en slechte vetten bevatten. Maar met een beetje creativiteit en voorbereiding , kun je ook eens af en toe een homemade gezond tussendoortje meegeven.
Koekjes of tussendoortjes die je samen met de kids maakt, zullen ze sneller willen meenemen naar school om aan hun vriendjes te tonen. Ook een leuke verpakking helpt de Plopkoeken vergeten."
Guiltfree snoepjes
(uit One healthy kitchen)
Dit heb je nodig
- ½ grote mango, geschild en in stukjes
- 1 appel, geschild en in stukjes
- 1 peer, geschild en in stukjes
Zo maak je het
- Mix alle ingrediënten tot je een gladde saus hebt.
- Giet de saus op een bakplaat bekleed met bakpapier. Strijk de saus gelijkmatig uit tot je een heel dunne laag hebt. Hoe dunner, hoe minder lang het duurt om het vel te drogen.
- Zet de bakplaat in de oven gedurende 5 tot 7 uur op 70 °C of in een droogoven als je die hebt.
- Wanneer de vellen helemaal droog zijn, snijd je ze in repen en rol je ze op.
Super hazelnoot-chocoladecookies
(uit One healthy kitchen)
Dit heb je nodig
Droge ingrediënten
- 1 kop (glutenvrij) haver
- 1 kop boekweitmeel
- een snufje zout
- ½ kop gehakte (geroosterde) hazelnoten
- ½ theelepel natuurlijk vanillepoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- ¹⁄³ kop (ongezoete) kokosrasp
- 2 eetlepels kokossuiker
- 2 eetlepels chiazaadjes (optioneel)
- ½ kop stukjes pure chocolade
Natte ingrediënten
- ¹⁄³ kop gesmolten kokosolie
- ¹⁄³ kop ahornsiroop
- 1 kop natuurlijke pindakaas
- 2 tot 3 eetlepels amandelpasta (of gebruik meer pindakaas)
Zo maak je het
- Doe alle droge ingrediënten in een grote kom (behalve de stukjes chocolade).
- Meng de natte ingrediënten en voeg ze bij de droge. Kneed met je handen. Zet het deeg 25 minuten in de koelkast.
- Verwarm je oven voor op 175 °C.
- Schep wat deeg met een lepel op een bakplaat (met bakpapier) en duw het deeg plat met de achterkant van de lepel. Het helpt als je de lepel nat maakt.
- Duw stukjes chocolade in de koekjes. Bak de koekjes 15 tot 20 minuten op 175 °C. Laat ze eventjes afkoelen, als je nog kunt wachten tenminste…
Superfood granolabars
(uit One healthy kitchen)
Dit heb je nodig
- 1½ kop (glutenvrije) havervlokken
- 1 kop (10 grote) medjooldadels
- 1 kop gemengde noten
- 3 eetlepels ongezoete notenpasta (bijv. amandel en pinda gemengd)
- 3 eetlepels gesmolten kokosolie
- ½ theelepel vanille-extract
- 3 eetlepels ahornsiroop (of een andere natuurlijke zoetstof)
- snufje zout
- ½ kop zaden (sesam, hennep, chia…)
- 2 eetlepels gojibessen
- 1 eetlepel quinoavlokken (optioneel)
- 3 eetlepels raw cacao nibs (stukjes zwarte chocolade)
- 1 eetlepel buckinis (optioneel) (geactiveerde boekweit, te koop in natuurvoedingswinkels)
Zo maak je het
- Rooster de haver 10 tot 15 minuten op een bakplaat in de oven.
- Mix de dadels en de noten in een goede blender tot je een kleverig deeg hebt.
- Doe de notenpasta, kokosolie, vanille en ahornsiroop in een kleine pan. Verwarm op een laag vuur tot de notenpasta vloeibaar is. Meng goed.
- Doe alles met de rest van de ingrediënten in een kom en meng goed met je handen.
- Duw het kleverige deeg in een brownieschaal (met plastic bekleed) en zet minimaal 1 uur in de diepvriezer voor je er repen van snijdt.
Fun cookies
(uit de app Effortlessly healthy)
Dit heb je nodig voor 8 grote koekjes
- 150 g speltbloem (of spelt- en boekweitmengeling)
- 2 eetlepels gesmolten kokosolie
- 2 eetlepels amandel of havermelk
- snuifje zeezout
- ¼ koffielepel baksoda
- ½ koffielepel (wijnsteen)bakpoeder
- 4 eetlepels kokossuiker
- Voor erop: een handvol chocoladedruppels of smarties
Zo maak je het
- Mix alle ingrediënten in een grote kom tot je een kleverig deeg krijgt.
- Draai balletjes en duw ze plat met je hand (het helpt als je je handen een beetje nat maakt) op een ovenplaat bedekt met bakpapier.
- Duw er enkele smarties of chocoladestukjes in.
- Bak de koekjes 20 min in een voorverwarmde oven op 175°C