Vegan BBQ by Ellen Charlotte Marie
Héérlijk, ook voor echte carnivoren!
Ellen Charlotte Marie: "Ik zeg het maar niet op voorhand als ik mijn gasten uitnodig voor een plantaardige barbecue ;-). Een bbq zonder vlees lijkt misschien iets vreemds maar met een goeie voorbereiding en deze eenvoudige receptjes, zul je de ribbetjes al snel vergeten zijn."
1. Auberginesteaks met radijssatés
Ingrediënten:
Voor de auberginesteaks:
- 2 el sojasaus
- 4 el olijfolie
- ½ kl curcuma
- ½ kl kaneel
- ½ kl komijn
- 1 el tahini (sesampasta)
- Sap van ½ limoen
- 2 teentjes look (geperst)
- Stukje (2 cm) gember (geraspt)
- 1 aubergine
Voor de radijssatés:
- Radijsjes (hoeveelheid naar keuze)
- Olijfolie
- Zeezout
Bereiding:
Voor de auberginesteaks:
- Snij 1 aubergine in schijfjes van ongeveer 1 cm en maak inkervingen met een mes. Meng alle overige ingrediënten tot een marinade.
- Marineer de schijfjes in de marinade voor minimum 1 uur in de koelkast.
- Grill de aubergine steaks kort aan beide kanten en serveer met de radijssatés.
Voor de radijssatés:
- Was en droog de radijsjes (laat er een stukje groen aan).
- Steek ze op een stokje (laat je stokjes in water weken zodat ze niet verbranden).
- Strijk ze in met olijfolie en strooi er zeezout over. Grill kort aan beide kanten.
2. Gevulde zoete aardappel
Ingrediënten:
- 1 zoete aardappel per persoon
Voor de guacamole:
- 2 rijpe avocado's
- Sap van ½ citroen
- Snuifje chilipoeder
- Peper en zout
- ½ rode ui (fijngesneden)
- 1 rood pepertje (fijngesneden)
Voor de cashewcrème:
- 200 g cashewnoten
- Sap van 1 citroen
- Snuifje zout
- Snuifje chilipoeder
- (1 el voedingsgist)
- Enkele el water
Toppings:
- Granaatappelpitjes
- Chilivlokken
- Koriander
Bereiding:
- Was en droog de zoete aardappelen (1 per persoon) en snij ze middendoor (niet helemaal). Verpak ze in zilverpapier en bak ze voor in je oven (20 tot 25 min of tot ze gaar zijn). Leg ze daarna nog even op de grill om op te warmen.
Voor de guacamole:
- Plet al de ingrediënten behalve de ui en de chilipeper met een vork (of doe in de foodprocessor) en top met de fijngesneden ui en het pepertje.
Voor de cashewcrème:
- Mix al de ingrediënten in de foodprocessor tot een romige crème.
Serveer de zoete aardappel met wat guacumole, cashewcrème, granaatappelpitjes, chilivlokken en koriander.
3. Courgetteschijfjes met tomatensalsa
Ingrediënten:
- 1 courgette
- Olijfolie
- Paprikapoeder
Voor de tomatensalsa:
- 4 grote tomaten
- Olijfolie
- 1 el appelazijn
- Enkele basilicumblaadjes (fijngesneden)
- Peper en zout
- Eventueel, voor de niet-veganisten: halloumi
Bereiding:
- Snij 1 courgette in schijfjes van ongeveer 1 cm. Strijk ze in met olijfolie en strooi er wat zout en paprikapoeder over. Grill kort aan beide kanten.
- Serveer enkele schijfjes met een grote lepel tomatensalsa.
Voor de tomatensalsa:
- Snij 4 grote lekkere tomaten in kleine stukjes.
- Besprenkel overvloedig met een goede olijfolie, 1 eetlepel appelazijn, fijngesneden verse basilicumblaadjes en voeg peper en zout toe.
4. Tempehsatés met een pindasausje
Ingrediënten:
- Tempeh (hoeveelheid naar keuze)
- Maïs (hoeveelhheid naar keuze)
- Eventueel: sesamzaadjes
Voor de marinade:
- Sap van ½ limoen
- Stukje verse gember (geraspt)
- 2 teentjes look (geperst)
- 2 el sojasaus
- 1 el ahornsiroop of honing
- Enkele el geroosterde sesamolie
Voor de pindasaus:
- 1 el natuurlijke pindaboter
- ½ kl rode currypasta
- 2 el sojaroom
- 200 ml kokosroom
- Stukje gember (1 cm)
- 2 el ahornsiroop of honing
Bereiding:
- Meng de ingrediënten voor de marinade.
- Snij de tempeh in blokjes en steek ze op een stokje. Leg de satés in een schaal en overgiet met de marinade. Laat de satés minimum 1 uur marineren.
- Bestrooi de saté's met sesamzaadjes (optioneel) net voor het bakken. Bak ze kort aan beide kanten tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Serveer met wat gegrilde maïs en de pindasaus
Voor de pindasaus:
- Mix alle ingrediënten in de foodprocessor tot een glad sausje.
5. Tropisch dessertje
Ingrediënten:
- 2 nectarines (in schijfjes)
- 1 ananas (in 4 stukken en met groen eraan)
- 2 limoenen (in partjes)
- Verse munt
- Vegan kokosijs
- Chilivlokken
Bereiding:
- Maak inkervingen in de ananas en gril de nectarines en ananas tot ze lichtjes bruin kleuren. (Doe er eventueel wat ahornsiroop of honing op tijdens de laatste minuut op de grill.)
- Maak een bordje met enkele bolletjes ijs, een paar stukjes anana en nectarine en serveer met verse munt en een snuifje chilivlokken.