10 redenen waarom jij altijd honger hebt
En hoe je het kunt voorkomen
Net gegeten, en je maag gromt alweer. Hoe komt dat toch dat jij altijd honger hebt? Misschien heeft het iets te maken met hoe je eet.
1 Je hebt geen honger, maar dorst
Heel vaak denken we dat we honger hebben, terwijl het eigenlijk dorst is. Voel je een hongertje opkomen, drink dan eerst een glas water (of infused water, als je liever een smaakje hebt) en wacht een halfuurtje. Heb je daarna nog steeds honger, dan is het écht honger en kun je een gezonde snack nemen. Dit is meteen ook waarom het goed is om je hoofdmaaltijd met een bord soep te beginnen: je krijgt tegelijk een portie vocht én een portie groenten binnen. Het is bewezen dat mensen die hun hoofdmaaltijd beginnen met een bord soep, hun gewicht beter onder controle hebben.
2 Je hebt geen honger, maar goesting
'Oh, ik heb zo'n honger. Misschien moet ik toch maar dat koekje eten.' Nee dus: je geest houdt je voor de gek. Je hebt geen honger, maar zin in iets lekkers. Om te weten of je echt honger hebt, kun je best afleiding zoeken (loop even de tuin in bijvoorbeeld – een halfuurtje recepten zoeken op www.libelle-lekker.be is waarschijnlijk niet het beste idee in dit geval…) en aan iets anders proberen te denken. Heb je na een halfuurtje nog altijd honger, neem dan een gezonde snack. Hou je van chocoladekoekjes of paprikachips? Stop ze in een kast ver weg of haal ze gewoon niet in huis: zo geef je niet bij het eerste het beste lastige momentje toe aan je goesting.
3 Je slaat regelmatig een maaltijd over
Vanavond uit eten en dus maar de lunch overslaan? Lang uitslapen en daarom je ontbijt skippen? Geen goed idee als je het ons vraagt: wanneer je te veel tijd tussen je maaltijden laat of een maaltijd overslaat, gaat je lichaam in survivalmodus en zal het alles opslaan. Je krijgt bovendien meer honger en meer zin in vettig eten – want dat bevat meer calorieën, en dat is wat je lichaam dan vraagt. Moraal van het verhaal: eet 3 maaltijden per dag (of zes kleinere maaltijden – met tussen je drie lichte hoofdmaaltijden in nog een gezond tussendoortje, bijvoorbeeld). Een diëtist kan je helpen een gezond voedingsplan uit te tekenen.
4 Je eet te snel
Haast en spoed zijn zelden goed, ook als het over eten gaat. Wanneer je te gehaast je bord leeg eet, eet je misschien wel te weinig. Zo'n halfuurtje later begin je dan weer honger te krijgen, en grijp je misschien wel naar dat pak koeken dat toevallig binnen handbereik ligt. Blijf dus lang genoeg aan tafel zitten, maak tijd voor je maaltijd en eet vooral niet voor de tv of aan je computer. Wie zonder aandacht z'n eten naar binnen werkt, eet meer dan wie er rustig voor gaat zitten.
5 Je eet niet genoeg eiwitten
Ons lichaam heeft heel wat tijd nodig om eiwitten af te breken. Daardoor blijf je langer verzadigd en krijg je minder snel honger wanneer je voldoende proteïnen eet. Probeer dus in elke maaltijd wat eiwitten te verwerken: een eitje, wat kip of vis, wat Griekse yoghurt, peulvruchten of een handje noten.
6 Je eet niet genoeg vezels
Vezels in onze maag zorgen ervoor dat deze goed gevuld aanvoelt. De vertering ervan duurt ook vrij lang, daarom voelen we ons langer voldaan na een vezelrijke maaltijd. Kies liefst voor volkorenproducten, veel groenten en fruit (liever een stuk fruit dan een smoothie), noten en zaden. Ze zullen ervoor zorgen dat je minder snel naar een snack grijpt.
7 Je eet te veel geraffineerde producten
Veel producten die we dagelijks gebruiken, zijn sterk bewerkt. Denk maar aan witte suiker, wit brood, bereide maaltijden, koekjes… Er zitten veel minder voedingsstoffen – en meestal ook veel meer calorieën – in dan in gerechten die je zelf klaarmaakt. Kies als je kunt altijd voor basisproducten die zo weinig mogelijk bewerkt zijn: volkorengranen, een salade met veel groenten… En maak je maaltijden zelf in plaats van ze kant-en-klaar te kopen. Zelfs als je maar weinig tijd hebt, kun je met een slim mealprepping plan voor een paar dagen ineens wat lekkers klaarmaken. Organisatie is alles wat nodig is, en wat gezonde recepten natuurlijk.
8 Je drinkt light-frisdranken
Ja, er zitten minder (of zelfs bijna geen) calorieën in light-frisdranken. Maar de suikervervangers sturen wel een signaal naar je hersenen dat ze een bepaald aantal calorieën kunnen verwachten. En die calorieën komen niet, waardoor je honger krijgt. Wil dat zeggen dat je dan beter gewone frisdranken drinkt? Nee: sommige frisdranken, sappen en smoothies of alcoholische dranken bevatten zoveel calorieën dat je eigenlijk een vloeibare maaltijd binnenkrijgt, die geen of bijna geen proteïnen en vezels bevat en die je zo weer met een hongerig gevoel zal opschepen. Kies dus liever voor water of thee om op een gezonde manier de dorst te lessen.
9 Je bent een emo-eter
Eten geeft ons meestal een goed gevoel. Daarom zoeken zoveel mensen hun toevlucht tot iets lekkers wanneer ze zich niet zo goed voelen. Vermoed je dat jij een emo-eter bent, hou dan eens een tijdje een dagboek bij waarin je noteert hoe je je voelt en wat je eet. Vaak zul je een patroon zien weerkeren: negatieve emotie = chips eten, bijvoorbeeld. Zo kun je jezelf voorbereiden op dergelijke situaties in de toekomst. Probeer steeds iets gezonds bij de hand te houden dat je toch óók een goed gevoel geeft (in de oven geroosterde kikkererwten bijvoorbeeld), en probeer die chips daardoor te vervangen.
10 Je gaat misschien beter eens naar de dokter
We willen je niet ongerust maken, maar als het hongergevoel blijft aanhouden, is het misschien tijd voor een doktersbezoekje. Het kan namelijk ook te maken hebben met diabetes, een ontregelde schildklier, slaaptekort, overmatige stress, bijwerkingen bij medicatie die je neemt… Een medische check-up kan nooit kwaad.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!