Meest recente artikelen

Welke doosjes mogen in de microgolfoven en welke niet?

Hou het veilig

Welke doosjes mogen in de microgolfoven en welke niet? Artikel

Vlees ontdooien, snel iets opwarmen… In drukke huishoudens is de microgolfoven of magnetron een echte tijdspaarder. Maar mogen alle potjes er eigenlijk in? Het antwoord is nee.

Een microgolfoven verwarmt voedsel door middel van radiogolven, die we microgolven noemen. Kort uitgelegd verwarmen deze het water in voedingsstoffen, waardoor voedsel heel snel warm wordt. Dat voedsel doe je natuurlijk niet zomaar in de oven, maar op een bord of in een potje. Maar het ene materiaal is het andere niet en sommige gebruik je beter gewoon niet. Een overzicht.

Glas en keramiek

Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven. Niet gevaarlijk, wel vervelend want dan moet je de microgolfoven grondig schoonmaken. Ideaal (en duurzaam) volgens ons zijn glazen bakjes die zowel in de koelkast, diepvriezer, oven als microgolfoven mogen. Maak wel altijd het dekseltje los (soms zit er ook een speciaal stoomklepje op): anders kan opgehoopte stoom je recipiënt laten exploderen.

Kartonnen bordjes

Kartonnen bordjes zonder plastic coating kun je veilig in de microgolfoven gebruiken, máár: papier is brandgevoelig, verwarm het dus maar heel kort (om snel, in enkele seconden, een pannenkoek op te warmen of zo). Let er ook goed op dat er geen metaal in het bordje verwerkt zit (een verstevigde rand bijvoorbeeld): dat kan brand veroorzaken.

Wegwerpbakjes

Nee, nee en nog eens nee. Aluminium gaat vonken geven en knetteren en kan kortsluiting veroorzaken, en uit styrofoam (zo van die piepschuimen bakjes waarin vlees uit de supermarkt is voorverpakt, of kant-en-klare soep) komen schadelijke stoffen vrij als je het verwarmt. Leg die kipfilet die je uit de diepvriezer hebt gehaald om snel te ontdooien in de microgolfoven dus op een bordje en laat hem niet in het bakje van de supermarkt liggen. En ook al is de verleiding groot om een plastic bakje van bijvoorbeeld boter of yoghurt te hergebruiken om snel iets op te warmen, doe het niet: deze bakjes zijn niet geschikt om iets in te verhitten.

Aluminiumfolie

Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.

Metalen recipiënten

Hadden we al gezegd dat metaal vonken kan veroorzaken in de microgolfoven en er daardoor kortsluiting kan ontstaan? Metaal gebruiken in de microgolfoven is nooit een goed idee. Geen metalen kommetjes dus, en denk er ook aan om de metalen lepel waarmee je door je sausje of je pasta hebt geroerd te verwijderen voor je 'm mee opwarmt.

Plastic

Wanneer plastic verhit wordt, kunnen er – afhankelijk van de soort plastic – chemicaliën in je eten lekken. Dit kan op verschillende manieren schadelijk zijn voor je gezondheid: deze chemicaliën worden onder andere gelinkt aan borstkanker, maar ook aan diabetes, vervroegde puberteit, haarverlies, hoge bloeddruk…  Er zijn weliswaar soorten plastic die binnen de normen blijven en als veilig worden beschouwd. Op deze bakjes zul je altijd een icoontje met golvende lijnen aantreffen dat zegt dat het geschikt is om in de microgolfoven te gebruiken. Dat kunnen verschillende symbooltjes zijn:

symbool microwave safe

Ga je dus toch iets verwarmen in een plastic bakje, zorg er dan in elk geval voor dat het microwave safe is.

De redactie kiest voor deze bakjes

Een restje lasagne, je eigen versgemaakte soep, een lekker slaatje… Neem jij wel eens iets anders dan boterhammen mee voor je lunch op het werk? Dan zijn bewaardoosjes van hittebestendig glas ideaal. Deze bakjes mogen in de oven, microgolfoven, koelkast, diepvriezer en vaatwasser. Meer zelfs, je kunt er je lasagne helemaal in klaarmaken in de oven, daarna in hetzelfde bakje in de diepvriezer stoppen én weer opwarmen in de oven of microgolfoven. Dat scheelt veel afwas. Of je kunt er een cake in bakken, wij hebben het uitgetest!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen