Hoe zorg ik ervoor dat ik minder eten moet weggooien?
Tips tegen voedselverspilling
Er wordt overal elke dag best veel eten verspild. Zonde, maar kunnen we er iets aan doen? Wij vroegen Karolien Olaerts om tips. Hoe zorgen we ervoor dat we minder eten moeten weggooien?
Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: hoe zorg ik ervoor dat ik minder eten moet weggooien?
Het antwoord van Karolien
"Een mooi voornemen! Voedselverspilling is een enorm probleem. Het is niet alleen jammer van het geld dat je voor niets uitgaf. De productie van voedsel vraagt grond, water, meststoffen… en de verwerking en het transport zorgen voor veel CO2-uitstoot. Als eten in de vuilnisbak belandt, is dat allemaal voor niets. Gelukkig kun je heel wat doen!"
Zo kun je minder eten weggooien
"Voedselverspilling vermijden begint al bij het boodschappen doen. Check elke week je koelkast en voorraadkast. Maak vervolgens een weekmenu en boodschappenlijstje op basis van wat je nog in huis hebt. Laat je in de supermarkt niet verleiden tot promoties van producten die bederven. Zonde als je die niet tijdig kunt opmaken of kunt invriezen."
"De beste bewaarmethoden voor alle soorten groenten en zuivel vind je in mijn kookboeken. Alsook een hele lijst invriestips. Als het over restjes van bereide maaltijden of geopende verpakkingen gaat: bewaar die altijd in doorschijnende doosjes. Doordat je goed ziet wat je in de koelkast hebt staan, zul je kliekjes veel sneller hergebruiken!"
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!