Wafels bakken in de grillpan: het kan!
Laat dat feestje maar beginnen
Ongelooflijk veel zin in versgebakken wafels, maar je hebt geen wafelijzer in huis? Geen nood: in de grillpan lukt het ook! Wij testten het voor je uit.
Wafels bakken zonder wafelijzer, dat kan toch niet, horen we je denken. Dat dachten wij ook. Tot we een recept van Jamie Oliver ontdekten om wafels te bakken in de grillpan. Huh? Dat móésten we gewoon even uitproberen. Want er zijn wel wat redenen te bedenken waarom je wafels zou willen bakken in je grillpan. En weet je wat? Het lukt perfect!
Het wafelbeslag
Jamie Oliver vertrekt van een vrij basic wafelbeslag. Wij vonden het iets te lopend om goed te kunnen verwerken en het mocht ook een beetje zoeter voor ons, dus pasten we het recept aan. Dit heb je nodig voor 12 wafeltjes.
- 2 eieren
- 300 ml melk
- 250 g zelfrijzende bloem
- 2 kl bakpoeder
- 1 à 2 el suiker, naar smaak (vanillesuiker kan ook)
- snuifje zout
- snuifje kaneel (optioneel)
- 100 g gesmolten boter
- olie om te bakken
- poedersuiker
- honing of stroop
- verse frambozen
- Klop in een ruime kom de eieren los met de melk.
- Zeef de bloem, het bakpoeder, de suiker en een snuifje zout erbij. Voeg eventueel ook een klein snuifje kaneel toe. Klop tot een beslag zonder klontertjes. Roer er dan beetje bij beetje de gesmolten boter door, tot ze volledig opgenomen is door het beslag. Stop met roeren en laat het beslag een kwartiertje rusten.
Zo bak je de wafeltjes
- Verwarm de grillpan (liefst met antiaanbaklaag) voor op middelhoog vuur. Laat er een druppeltje water in vallen: als dat onmiddellijk wegsist, is de pan warm genoeg.
- Doe wat neutrale olie (zonnebloemolie, arachideolie…) in de grillpan. Olie verbrandt minder snel dan boter. Je kunt de olie goed verdelen met een borsteltje.
- Schep rondjes van het beslag in de grillpan. In onze grillpan passen 6 wafeltjes per keer.
- Bak de wafeltjes 3 à 4 minuten op een niet té warm vuur, tot ze mooi goudbruin gebakken zijn aan de onderkant en droog aan de bovenkant. Eventueel kun je ze dan een kwartslag draaien en nog 1 minuutje laten bakken zodat je een wafelmotiefje krijgt – wij deden dit niet. Draai vervolgens de wafeltjes om met een spatel en herhaal aan de andere kant. Duw er even op met de spatel, zodat ook deze kant mooie ribbeltjes krijgt.
- Bestuif de wafeltjes met poedersuiker en serveer met verse frambozen, stroop of een andere topping naar keuze. Ook lekker is als je de wafeltjes zonder suiker en kaneel maakt, en afwerkt met gebakken spek en een spiegeleitje voor een origineel ontbijt.
Maar waarom zou je eigenlijk wafels bakken in de grillpan?
- omdat je geen wafelijzer hebt
- omdat je op vakantie bent in een huisje of op de camping en je wafelijzer niet hebt meegebracht
- omdat het zo gemakkelijk is
- omdat ze minstens even lekker zijn
- omdat het de perfecte combi is tussen wafels en pannenkoeken
- omdat je zes wafeltjes tegelijkertijd kunt bakken, en in een wafelijzer maar twee
- je kunt ook één grote wafel bakken, die beleggen en oprollen, bijvoorbeeld
- omdat het gewoon leuk is om je wafels eens anders dan anders te maken
Toch liever klassieke wafels?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!