Zo maak je je bakplaat weer blinkend schoon
Alles weer spic & span!
Ben je die aangekoekte vlekken op je bakplaat beu? Baksoda to the rescue!
Kip gebraden in de oven en de hele oven vuilgemaakt? Cake overgelopen en de hele bakplaat vol vlekken? Geen paniek: je krijgt ze weer schoon, écht!
Wat doe je beter niet?
Grijp je meteen naar een schuursponsje, staalwol of schuurmiddelen? Toch maar beter niet doen: je kunt het email van je bakplaat onherstelbaar beschadigen. Ook agressieve schoonmaakmiddelen zoals ammoniak (wat vaak aangeraden wordt om de bakplaat schoon te krijgen) gebruik je beter niet.
Hoe krijg je die bakplaat schoon, dan?
Verwijder al zo veel mogelijk vuil wanneer de bakplaat nog warm is. Trek ovenwanten aan en wrijf zo veel mogelijk vuil weg met een flinke prop keukenpapier. Meng vervolgens een half kopje natriumbicarbonaat (ook wel baksoda of zuiveringszout genoemd) met een half kopje azijn (of citroensap) en warm water. Wrijf er je bakplaat mee in en laat even inwerken. Schrob de bakplaat dan schoon met een zachte spons en spoel na met water. Even goed drogen met een handdoek, en ze is weer als nieuw!
En denk er de volgende keer aan om je bakplaat te beschermen met een vel bakpapier of aluminiumfolie of een siliconen bakmatje: dat scheelt bij het poetsen.
Baksoda kun je nog voor heel wat andere dingen in de keuken gebruiken
- om groenten en fruit goed schoon te spoelen
- om gebak beter te laten rijzen
- om de vaatwasser schoon te maken
- om potten en pannen weer als nieuw te krijgen
- om de gootsteen te ontstoppen
- om vlekken en geurtjes uit je snijplank te verwijderen
- om de gourmetlucht uit je huis te krijgen
- om geurtjes uit plastic bakjes te verwijderen
- om de microgolfoven een goede schoonmaakbeurt te geven
- en om de oven weer helemaal schoon te maken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!