Dit at Pascale in Laos
Aan het fornuis met mevrouw Noy
Wanneer Pascale Naessens op reis gaat, probeert ze ook altijd te koken bij de lokale bevolking. Deze recepten leerde ze van mevrouw Noy in Laos.
Pascale Naessens: "Op rondreis in Laos en Myanmar kon ik een afspraak regelen met mevrouw Noy, om bij haar thuis samen te koken. Ik ontmoet mevrouw Noy op de markt van Luang Prabang, een prachtig stadje langs de Mekong in Laos. We kopen er vis, groenten, kruiden en ook wat rundvlees. Met een bootje varen we een uurtje naar haar dorp Thinhong. Het is een vredig dorpje waar de tijd lijkt stil te staan, met zandwegen, eenvoudige huisjes, kippen, spelende kinderen ….
Mevrouw Noy woont in een gezellig stenen huisje samen met haar man en dochtertje van één jaar. In de keuken staat een groot houten aanrecht, met daaronder keukenspullen en een zak met rijst. Noy steekt meteen de twee houtvuurtjes aan en wast de sticky rice, de typische kleefrijst die heel geliefd is in Laos. Ik heb eerst wat onderzoek gedaan toen ik naar Laos kwam: kleefrijst is nog zoeter dan gewone rijst en bevat meer makkelijk beschikbaar zetmeel. Dat maakt de rijst plakkerig, maar zorgt dus ook voor een grotere stijging van de bloedsuikerspiegel. In Laos kampen meer en meer mensen met diabetes, verschillende buitenlandse organisaties onder leiding van deskundigen proberen het probleem onder de aandacht te brengen, onder andere Action4Diabetics.org. Zelf durf ik haar er niet over aan te spreken, Noy is zo toegewijd dat ik alleen maar respect kan opbrengen voor haar.
Ze wil drie typische Laotiaanse gerechten voor me klaarmaken: Mok, Oalam en Gank Makfak. Ze zet me meteen aan het werk, ik mag groenten snijden, in de potten roeren en vooral toekijken hoe snel en efficiënt Noy werkt in haar eenvoudige keuken. Het is meteen duidelijk dat ze hier vissaus gebruiken zoals wij zout. Als het eten klaar is haalt Noy een klein tafeltje uit de kast en serveert ze de gerechten. Zelf weigert ze mee te eten, ondanks mijn aandringen. Ik geniet van de heerlijke en zuivere smaken, uiteraard zonder sticky rice. Fotograaf van dienst is Paul, en ook hij geniet mee van het heerlijke eten. Nadien volgt nog een gezellige babbel in gebroken Engels, het afscheid is warm en hartelijk. Ik ben blij dat ik Noy bij haar thuis kon ontmoeten. Niet alleen omdat ik altijd graag nieuwe technieken, combinaties of andere keukengeheimen leer en omdat ik dol ben op de gevarieerde oosterse smaken, maar vooral omdat ik dit soort ontmoetingen één van de boeiendste activiteiten vind tijdens mijn reizen."
Dit kookte Pascale samen met mevrouw Noy
De recepten zijn telkens voor 2 personen.
Mok
Gestoomde vis in bananenblad
• tilapia (vis die gekweekt wordt in de Mekong) • 2 stengels citroengras • 1 kleine ui • beetje dille • ½ kleine groene peper • 1 lente-ui • 2 el ongekookte sticky rice • 1 lepel vissaus • peper en zout • 2 bananenbladeren
1. Stamp de rijst tot meel. Snij de dille en de lente-ui fijn. Haal de buitenste harde schutbladeren van het citroengras, snij het in stukken samen met de ui en het pepertje. Stamp alles samen met het rijstpoeder fijn en voeg een beetje water toe.
2. Meng alles, kruid met een beetje peper en zout en voeg een lepel vissaus toe.
3. Snij de vis in kleine stukjes en meng met de saus. Vouw de vis in 2 bananenbladeren en steek er een prikker in om het dicht te houden. Stoom de pakjes tot de vis gaar is.
4. Kook de rijst en serveer bij de vis.
Oalam
Groentesoep met vlees
• 200 g waterspinazie (te vervangen door gewone spinazie) • 2 dikke lapjes varkenvlees (150 g) • handvol oosterse champignons • 4 kleine aubergines (Laotiaanse aubergines zijn klein, rond en stevig) • wat dille • wat basilicum • 3 lente-uitjes • 2 stengels citroengras • 2 lepels vissaus
1. Gril het vlees eerst kort en snij het in stukjes. Doe het in een pot met water.
2. Klop de citroengrasstengels plat en voeg toe. Snij een kruis in de bolle kant van de aubergines en voeg toe. Snij de dille, basilicum en lente-ui fijn en voeg toe. Snij de champignons in stukken en voeg toe. Voeg de spinazie toe. Breng op smaak met vissaus.
3. Haal de aubergines na 6 minuten uit de pot, stamp ze tot puree en voeg weer toe.
Gank Makfak
Pompoensoep
• stuk pompoen • 2 dikke plakjes varkensvlees (150 g) • handvol basilicum • handvol dille • 2 lepels vissaus
1. Snij de pompoen met schil in stukken. Snij het vlees in kleine stukken
2. Kook alles samen met de fijngesneden kruiden gaar.
3. Breng op smaak met 2 lepels vissaus toe.
Tekst: Pascale Naessens. Foto's: Paul Jambers.
Volg Libelle Lekker op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!