Hoe voorkom je dat witloof bruin wordt?
Zo hou je het knapperig en wit!
Knapperig rauw witloof is heerlijk. Maar hoe zorg je ervoor dat deze heerlijke wintergroente niet verkleurt en bruin wordt? Lees onze tips.
Dat witloof bruin wordt, kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst bederft het sneller door het in plastic te bewaren. Het wordt dan bruin aan de onderkant van de stronkjes. Haal witloof daarom altijd uit het zakje van de supermarkt en bewaar het in een open papieren zak of in een handdoek gerold in de groentelade van de koelkast. Het blijft dan 5 tot 8 dagen houdbaar.
Daarnaast heb je vast ook al meegemaakt dat het witloof dat je voor je slaatje gesneden had, helemaal bruin verkleurd was tegen etenstijd. Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt. Kies ook altijd een mes van roestvrij staal om witloof mee te snijden: messen die kunnen roesten, kunnen ervoor zorgen dat het witloof bruin verkleurt.
Snij nooit te veel witloof ineens: eens het gesneden is, kun je het nog moeilijk bewaren. Het is makkelijker om nog enkele stronkjes achter de hand te houden en indien nodig bij te snijden.
Is het niet bruin, maar groen verkleurd?
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!