Braadpan kopen: waar moet je op letten?
De juiste vorm, het juiste materiaal...
Een lekker gebraadje, een geurige stoofpot, een grote pan spaghettisaus... Je maakt het allemaal in een braadpan. Maar waar moet je op letten als je er eentje gaat kopen?
Een braadpan kopen vraagt een beetje onderzoek: er zijn zoveel verschillende soorten op de markt, dat je jezelf een paar vragen moet stellen.
Waarvoor wil ik mijn braadpan gebruiken?
Een braadpan wordt meestal gebruikt om vlees te braden: het wordt eerst aangekorst op hoge temperatuur, waarna het vuur lager gedraaid wordt en het gebraad langzaam kan verder garen, meestal onder deksel. Ook groenten kunnen op deze manier bereid worden, we noemen de techniek dan meestal stoven of braiseren (denk bijvoorbeeld aan gebraiseerd witloof). Daarnaast is een braadpan (ook wel sudderpan of stoofpan genoemd) ook geschikt om allerhande stoofpotjes in te maken, waarbij verschillende ingrediënten pruttelend op een zacht vuurtje samen gaar worden.
Welk materiaal kies ik voor mijn braadpan?
Wij kiezen resoluut voor een braadpan van gietijzer: het materiaal geleidt de warmte goed, mag in de oven én gaat een leven lang mee. Maar zulke pannen zijn zwaar. Zie je zo'n zware pan niet zitten, dan kun je ook kiezen voor een pan van rvs, geëmailleerd plaatstaal, aluminium of aardewerk (denk bijvoorbeeld aan een tajine, römertopf of cocotte). Nadeel van deze pannen is dat de bodem minder dik is. Daardoor wordt de warmte minder gelijkmatig verdeeld en branden gerechten sneller aan. Je kunt ook kiezen voor een pan met gietijzeren onderstel, maar met een deksel van lichter materiaal. Vergeet, als je op inductie kookt, niet te kijken of de pan ook voor die warmtebron geschikt is, dat is niet altijd het geval.
Welke vorm moet mijn braadpan hebben?
Braadpannen zijn meestal rond of ovaal. Welke vorm je ook kiest, zorg ervoor dat de braadpan een hoge wand heeft en voldoende ruim is. Kijk of er een hele kip of een groot varkensgebraad in past. Je moet het vlees ook makkelijk kunnen omdraaien in de pan. Kies dus liever een maatje groter, dan te klein. 26 à 28 centimeter diameter of groter is voldoende ruim. Omdat de meeste braadpannen zwaar zijn, kies je er best een met twee stevige handvatten van metaal zodat je pan ook in de oven kan.
Hoe moet het deksel van mijn braadpan eruitzien?
Kijk bij aankoop van een braadpan altijd eventjes naar de binnenkant van het deksel. Kies liefst een exemplaar waar je kleine 'bobbeltjes' op ziet zitten. Deze puntjes zorgen ervoor dat de stoom die zich vormt binnen in de pan, omgezet wordt tot druppels condens. Je gerecht wordt zo zachtjes 'beregend' waardoor het niet uitdroogt. Een beetje hetzelfde als wat binnen in de puntige deksel van een tajine gebeurt. Het deksel houdt de stoom die uit het gerecht komt binnen de pot. Zo droogt je stoofpotje niet uit en blijven vitaminen en smaak beter behouden. Bovendien hoef je zo minder vetstof te gebruiken, je lijn vaart er dus ook wel bij!
Sommige merken braadpannen hebben een deksel met een opstaande rand. Die speciale vorm zorgt ervoor dat je ijsblokjes op het deksel kunt leggen, waardoor het condensatieproces nog versneld wordt.
Let er ook op dat het handvat van het deksel ovenbestendig is: zo kun je je gebraad of je pan stoofvlees of spaghettisaus in de oven zetten om zachtjes verder te laten garen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!