20 heerlijke tajines
Marokkaanse klassieker
Een klassieker uit de Marokkaanse keuken is tajine. De naam van het gerecht verwijst naar de schaal waarin het wordt klaargemaakt: een tajine bestaat uit een lage schaal van aardewerk met een kegelvormig of bolvormig deksel. De schaal wordt op het gasvuur, in de oven of op een rooster boven hete kolen gezet. Wanneer de inhoud begint te pruttelen, wordt er stoom gevormd in het deksel. De stoom vormt condens, die koelt af en loopt via het kegel- of bolvormige deksel weer naar beneden. Zo droogt het stoofpotje niet uit. Een beetje dezelfde werking als een gietijzeren braadpan, zeg maar.
In de tajine worden gerechten gemaakt op basis van kip, vlees, vis of groenten. Klassiekers zijn bijvoorbeeld tajine van kip met olijven, tajine van lamsvlees met abrikozen, of tajine met gehaktballetjes. In veel tajinegerechten wordt gebruik gemaakt van populaire Noord-Afrikaanse specerijen zoals komijn, koriander of ras-el-hanout, een kruidenmengsel dat uit wel 20 verschillende specerijen kan bestaan. De juiste samenstelling is afhankelijk van waar je het koopt, elke handelaar heeft z'n eigen mengsel. De naam ras-el-hanout betekent dan ook zoveel als 'het beste van de winkel'.
Wil je zelf een tajine kopen, vraag dan aan de verkoper of je er mag in koken, of dat ze enkel dient om te serveren. Sommige tajines zijn namelijk versierd met glazuur dat schadelijk is wanneer het in contact komt met voedsel.
Lees ook …
- Hoe kies je de juiste tajine?
- Zo maak je echte Marokkaanse couscous
- 4 authentieke Marokkaanse recepten van Ouafae
- 4 heerlijke Marokkaanse recepten van Mania
- Tajine: de beste recepten en tips