4 klassiekers, zonder gluten
Libelle Lekker & Schär
Eet jij glutenvrij, omdat je dat wil of omwille van een intolerantie, allergie of sensitiviteit? Ook dan kun je genieten van heerlijke klassiekers op basis van - glutenvrij - deeg. Ontdek hier hoe je onze recepten makkelijk aanpast.
Zonder gluten, om twee redenen
Steeds meer mensen eten glutenvrij. Soms doen ze dat omdat ze zich daar gewoon beter bij voelen, maar bij steeds meer mensen gaat het om een medische reden: ze hebben een intolerantie, allergie of sensitiviteit.
- Glutenintolerantie (of coeliakie) is een auto-immuunziekte waarbij het eten van gluten ontstekingreacties doet ontstaan in het darmslijmvlies van de dunne darm. Wanneer iemand met coeliakie gluten eet, kan hij of zij buikkrampen krijgen, chronische diarree of constipatie, een opgezette buik, hoofdpijn, vermoeidheid, ijzertekort, groeiachterstand bij kinderen … Onderzoek toont aan dat tussen de 1 en 0,5% van alle Belgen coeliakie heeft. Maar slechts de helft ervan zou dat weten. Wie lijdt aan coeliakie moet levenslang een strikt glutenvrij dieet volgen.
- Glutensensitiviteit wijst op een overgevoeligheid aan gluten. Het uit zich in dezelfde symptomen als coeliakie, maar er is geen beschadiging van het dunne-darmslijmvlies.
Mensen met glutenintolerantie of -sensitiviteit eten glutenvrij op doktersvoorschrift. Nee, het zit dus niet tussen de twee oren! Denk je aan glutenintolerantie of glutensensitiviteit te lijden, raadpleeg dan zeker je huisarts voor verder onderzoek. Ga niet op eigen houtje glutenvrij eten. De juiste diagnose kan alleen gesteld worden als je nog gluten eet. Over glutenintolerantie zul je zeker ook meer horen tijdens de Week van de Coeliakie, die loopt van 11 tot 17 mei 2020.
Daarnaast zijn er ook mensen die glutenvrij eten uit vrije wil, omdat ze gezonder willen eten. Hun aandeel daalt, en dat is niet zo verwonderlijk. Glutenvrij eten vergt een behoorlijke aanpassing, want heel wat voedingsmiddelen bevatten gluten. Gelukkig zijn er ook alternatieven.
Maak deze 4 klassiekers glutenvrij
Glutenvrij eten, dat betekent onder meer geen gewoon brood, geen pizza, geen pasta, geen gepaneerde schnitzel of kroketjes, geen bladerdeeggebakjes en geen wrap voor de lunch. Gelukkig zijn er gespecialiseerde bedrijven zoals Schär die wél een alternatief zonder gluten voorzien. Mits enkele aanpassingen kun je zo van een 'gewoon' recept een glutenvrij recept maken. Kijk maar.
1 Pizza
Hoe maak je dit recept glutenvrij?
Vervang de bloem voor je pizzadeeg door de glutenvrije Mix-B broodmix van Schär (verkrijgbaar bij Colruyt en Carrefour). Om zeker te zijn dat ook de kaas geen gluten bevat, kun je beter een bolletje mozzarella gebruiken dat je zelf in kleine blokjes snijdt en over de pizza verdeelt. Niet alle geraspte kazen zijn glutenvrij.
Natuurlijk kun je variëren met het beleg van je pizza. Let wel op dat alle ingrediënten glutenvrij zijn. Smeltkaas en geraspte kaas, blauwaderkaas, gehakt en worst en kruidenmixen zijn gevaarlijke instinkers.
2 Bladerdeeggebak
Hoe maak je dit recept glutenvrij?
Vervang het gewone bladerdeeg door glutenvrij bladerdeeg van Schär (verkrijgbaar bij Delhaize en Carrefour). Koop volle slagroom (daar zitten zeker geen bindmiddelen in zoals in culinaire room – die laatste kun je trouwens toch niet stijfkloppen).
3 Gepaneerde bereidingen
Hoe maak je dit recept glutenvrij?
Haal het vlees eerst door glutenvrije bloem, dan door losgeklopt ei en vervolgens door glutenvrij paneermeel van Schär (verkrijgbaar bij Colruyt, Carrefour en Delhaize).
Let ook op met de frietjes: gebruik voor iemand die glutenvrij eet altijd een friteuse waarin je alleen producten zonder gluten bereidt. Dus niet die friteuse waar je eerder al kroketjes in hebt gebakken. Gebruik je kant-en-klare frieten, check dan ook steeds de verpakking. Ook frieten kunnen glutenhoudende ingrediënten bevatten. Als je verse frietjes snijdt, is dat al een zorg minder. Kies voor een glutenvrije mayonaise – of maak ‘m zelf.
4 Wraps
Hoe maak je dit recept glutenvrij?
Gebruik de glutenvrije wraps van Schär (verkrijgbaar bij Colruyt, Carrefour en Delhaize). Kies niet voor kant-en-klare gyros (er kan een kruidenmix gebruikt zijn die gluten bevat) maar snij je runderreepjes zelf, van biefstuk bijvoorbeeld. Je kunt ze dan ook naar eigen smaak kruiden – maar let dus op met kruidenmixen en check altijd op de verpakking of ze geen gluten bevatten. De cheddar koop je best in een blokje en rasp je zelf. Zo ben je helemaal zeker dat hij glutenvrij is.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!