Waarom moet je varkensvlees doorbakken?
Libelle Lekker & Lekker van bij ons
Variatie, bereiding ... The sky is the limit als het gaat over Belgisch varkensvlees. Behalve dan wanneer het op de garing aankomt.
Belgisch varkensvlees is een echte alleskunner. Het vlees is afkomstig van varkens die geslacht worden wanneer ze ongeveer een half jaar oud zijn. Het fijnste vlees krijg je van varkens die een afwisselende voeding hebben gekregen. Je herkent het meteen aan de blanke tot roze kleur en aan de weinige vetdooradering. En je proeft het meteen omdat het lekker sappig en mals is.
Dat stukje varkensvlees is te verkrijgen in vele vormen. Van spek tot mignonettes, van de wangetjes tot een kroontje. Ook met de bereidingswijzes kun je verschillende kanten uit: varkensvlees kan gegrild, gestoofd, gebakken, traag gegaard … worden. The sky is the limit! Behalve dan wanneer het op garing aankomt.
Varkensvlees moet eigenlijk steeds doorbakken gegeten geworden om met 100% zekerheid eventuele gevaarlijke micro-organismen de nek om te wringen. Deze micro-organismen bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, zou je dus in principe nog wel rosé kunnen eten. Al wordt dit niet aangeraden.
Naast het goed doorbakken van varkensvlees zijn er nog enkele zaken waar je rekening mee kan houden om zo hygienisch mogelijk aan de slag te gaan:
- Bewaar vlees steeds in de koelkast, op een temperatuur rond de 4°C
- Laat bereid voedsel niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan
- Gebruik een aparte plank en mes voor rauw vlees
Honger gekregen?
Met deze recepten kun je meteen én veilig aan de slag!