10 dingen die je moet weten over varkensvlees
Hé, lekker beest!
10 veelgestelde vragen én antwoorden over varkensvlees.
Waar komt ons varkensvlees vandaan?
Belgisch varkensvlees is meestal afkomstig van varkens die geslacht worden als ze ongeveer zes maanden oud zijn en honderd kg wegen. Het fijnste vlees komt van varkens die een afwisselende voeding krijgen. Lekker varkensvlees is mals en sappig, en blank tot roze van kleur.
Welke stukjes eten we allemaal?
Bekend en geliefd zijn varkenshaasje, varkenskroon, gebraad, koteletten, gehakt, ham, worst en spek. Varkensvlees wordt ook verwerkt tot vleeswaren zoals bacon en boterhamworst. Van de oren tot de poten: al het vlees wordt gebruikt. Met het bloed worden pensen gedraaid.
Hoe gezond is het?
Varkensvlees bevat veel voedingsstoffen: mineralen zoals ijzer en zink en vitamine B1, B6 en B12. Koolhydraten vind je niet in vlees, maar eiwitten en vetten dan weer wel. Door je vlees te paneren kun je er wel nog koolhydraten aan toevoegen.
Is varkensvlees vet?
Varkensvlees wordt vaak bestempeld als vet en calorierijk, maar dat is onterecht. Net zoals andere dieren heeft het varken magere en vettere delen. Hou je het graag extra mager, ga dan voor een varkenshaasje of mignonettes. Die zijn met 2 g vet per 100 g even mager als kip en mager rund- en kalfsvlees. Gehakt en spek zijn vetter, met meerdan 25g vet per 100g.
Kies ik voor een stuk met of zonder vetrandje?
Smaken verschillen! De ene verkiest mager vlees, volledig uitgebeend en zonder vetrandje. Voor de ander mag het vetdooraderd zijn of een vetrandje hebben. Vlees met een vetrandje is niet altijd vet, denk maar aan letkoteletten. Hat randje zorgt ervoor dat smaakstoffen in het vlees trekken en het lekker mals blijft. Bovendien heb je dan minder braadvetstof nodig. Na het bakken kun je de randjes nog wegsnijden. Een tip: snij de randjes in voor het bakken, dan trekt het vlees niet krom.
Hoe zit dat nu met speciale varkensrassen?
De laatste jaren worden een aantal bijzondere varkensrassen erg gesmaakt. Het vlees is meer met vet dooraderd is en dat zorgt voor extra veel smaak. Duke of Berkshire-varkens zijn zo van die luxebeestjes. Het vlees van dit oud- Engels ras is donkerder en zoeter. Tijdens het bakken krimpt het nauwelijks en verliest het geen vocht. Nog zo'n lekker ras: Duroc d'Olives. Die varkens worden typisch gevoed met granen en olijfolie – vandaar de naam – wat het vlees zachter en smaakvoller maakt. Ook bekend is Ibérico, een ras dat uitsluitend in Spanje voorkomt en gegeerd is om het fijne vlees. De typische smaak komt van de eikels die de varkens eten.
Waarom moet varkensvlees doorbakken zijn?
We hebben niet de gewoonte varkensvlees saignant of rauw te eten. Vlees kan bacteriën en parasieten bevatten, maar die dood je door het vlees goed te bakken. De meeste bacteriën bevinden zich aan de buitenkant van het vlees. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, kun je daarom rosé eten. Producten waarbij het vleesoppervlak aan de binnenkant terechtkomt, zoals een rollade of gehakt, moet je wel door en door verhitten.
Waarom laat je gebraad het best even rusten?
Snij je gebraad niet direct na het bakken. Laat het vlees even rusten op een warm bord afgedekt met aluminiumfolie, zo worden alle sappen opnieuw verdeeld. Snij het vlees 'tegen draad', dus tegen de vezels in. Gebruik een scherp mes, anders pers je de smaakvolle sappen eruit.
Hoelang kan ik het bewaren?
Rauw varkensvlees bederft snel, let dus goed op de houdbaarheidsdatum. Vlees dat in porties werd gesneden zoals stoofvlees of een groter stuk gebraad is normaal twee dagen houdbaar in de koelkast. Gemalen vlees en gehaktproducten bewaar je het best niet langer dan één dag. Je kunt het ook bereiden: gebakken vlees kun je drie tot vier dagen houden. In de diepvries blijft varkensvlees drie tot vier maanden goed.
Hoe kun je varkensvlees lekker klaarmaken?
Varkensvlees kun je op allerlei manieren bereiden: stoven, bakken, grillen, roerbakken… Een hammetje in de hutsepot, een sappig varkenshaasje uit de oven, spareribs op de barbecue, magere mignonettes uit de pan… de mogelijkheden zijn eindeloos, en dat het hele jaar door. Wat dacht je van een varkenskroontje of stoofpotje van varkenswangen voor uitgebreide etentjes of stoemp met worst voor elke dag?