Meest recente artikelen

Sofies tips over tomaten

SOS Sofie

Sofies tips over tomaten Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. Deze keer heeft ze heel wat tips over tomaten. Bekijk zeker ook de video!

Elk jaar belanden er heel wat vragen over tomaten in onze mailbox. Hoe je ze het beste kunt bewaren, hoe je ze het lekkerste kunt bereiden, welke tomaten het beste zijn in welke bereiding … Redactrice Sofie deelt graag haar tomaten-tips. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

Stephanie: "Als ik een ovenschotel maak met verse tomaten, wordt die snel waterig. Hoe voorkom ik dat?"

Sofie: "Alles begint met de keuze van de juiste tomaat. Er zijn tomaten die veel sap bevatten, en er zijn er die net veel vruchtvlees hebben. Die laatste (bijvoorbeeld vleestomaten, romatomaten, San Marzano's en coeur de boeufs) zijn het meest geschikt om in je ovenschotel te gebruiken. Eventueel kun je de pitjes nog verwijderen voor je met de tomaten aan de slag gaat." Ontdek hier onze lekkere ovenschotels met tomaten.

Hans: "Wat is de makkelijkste manier om tomaten uit te hollen om ze te vullen?"

"Kies voor rijpe, maar nog stevige tomaten, anders zullen ze makkelijk scheuren. Snij het kapje eraf en maak de tomaat leeg met behulp van een koffielepeltje. Blijf zeker meer dan een centimeter weg van de rand, zodat de tomaat niet scheurt. Laat de uitgeholde tomaten ondersteboven uitlekken zodat je vulling straks niet waterig wordt." Bekijk hier 12 recepten voor gevulde tomaat.

Sanne: "Waarom gebruik je voor het ene gerecht beter de ene tomaat en voor een ander gerecht een andere?"

"Er bestaan heel veel soorten tomaten. Sommige bevatten veel sap en zaden, andere hebben meer vruchtvlees. De sappige tomaten zijn uiterst geschikt om soep van te maken, maar voor bijvoorbeeld ovenschotels of saus wil je net een tomaat met meer vlees. Ook de smaak kan verschillen, van zoet tot zuur. Weet je niet goed of de tomaat die je wil kopen geschikt is voor de bereiding die je wil maken, vraag dan raad aan de groenteboer en lees ons artikel."

Natalie: "Welke kruiden passen goed bij tomaat?"

"Basilicum is de allerbeste vriend van tomaat, maar ook andere mediterrane kruiden zoals oregano of rozemarijn passen er goed bij. In mijn tomatensalade mogen peterselie en bieslook niet ontbreken, maar ook gehakte koriander erdoor vind ik wel eens lekker. Verder smaken sjalotjes en knoflook prima bij tomaat, en wil je een warme bereiding met tomaat wat zoeter maken, gebruik dan geen suiker maar een snuifje kaneel. Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt."

Silke: "Waarom is mijn tomatensoep te zuur?"

"Sommigen voegen een klontje suiker of een scheutje balsamicoazijn toe, ikzelf hou het bij een zoete aardappel die ik meekook en -mix. Het breekt de scherpte van de tomaat én je soep is meteen ook gebonden." Ontdek hier de lekkerste tomatensoepen.

Denise: "Waarom mogen tomaten niet in de koelkast?"

"Tomaten bewaar je beter niet in de koelkast omdat ze daar melig van worden. Bovendien rijpen tomaten nog wat door als je ze op kamertemperatuur bewaart. Dat komt de smaak en de kleur ten goede. De kleur vertelt je trouwens niet altijd iets over de rijpheid van de tomaat: er bestaan soorten, zoals de coeur de boeuf, die van binnen naar buiten rijpen. Een lichtrode tomaat kan vanbinnen toch mooi rijp zijn."

Frank: "Kun je nog iets maken met de zaadjes die je uit de tomaat haalt?"

"Ja, iets heel lekkers zelfs. Hier vind je een recept voor panna cotta met tomatenwater. Daarvoor worden in het recept hele tomaten gebruikt, maar je kunt ook gewoon de zaadjes met hun gelatineuze omhulsel even mixen en in een zeefdoek doen met wat smaakmakers. Laat dit zo 12 uur uitlekken in de koelkast. Wat overblijft, is een transparante vloeistof – tomatenwater – die subtiel naar tomaten smaakt. Die vloeistof kun je gebruiken voor een gelei op je hartige panna cotta, of serveer het, afgewerkt met kruiden en minitomaatjes, als koud bouillonnetje op een warme dag."

Lisa: "Hoe kun je makkelijk tomaten pellen?"

Sofie: "Breng een pannetje water aan de kook. Snij een ondiep kruisje in de onderkant van je tomaat. Leg de tomaat 20 à 30 seconden in het hete water, tot je ziet dat het vel aan het kruisje loskomt. Dompel de tomaat meteen onder in koud water en verwijder de schil."

"Ook tomaten die je te veel had en ingevroren hebt, kun je heel makkelijk pellen. Doe ze in een vergiet en laat er koud water over lopen. De velletjes barsten open en je kunt ze makkelijk verwijderen. Bevroren tomaten kun je niet meer gebruiken voor bereidingen met rauwe tomaat, maar wel nog in saus of soep."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen