Zo ontvorm je een cake probleemloos
Nooit meer stukjes die achterblijven!
Een cake ontvormen is niet altijd simpel: soms komt hij niet los of blijven er stukjes achter in de vorm. Frustrerend! Met deze tips overkomt het je niet meer.
Die cake moeiteloos ontvormen, dat doe je zo:
Eerst en vooral: kies een degelijke bakvorm
Een goede bakvorm doet wonderen. Ga op zoek naar eentje met een duurzame antikleeflaag.
Zo voorkom je dat de cake vastzit
1 Vet je bakvorm in
Dat kan met:
- olie (kies voor olie met een neutrale smaak, zoals zonnebloem- of maïsolie; sommige mensen gebruiken ook kokosolie)
- gesmolten boter
- bakspray
Neem er in ieder geval een borsteltje bij, zodat elk hoekje en kantje bedekt wordt met een laagje vet. Gebruik je bakspray? Zet de vorm dan na het sprayen even ondersteboven; zo kan de overtollige olie wegvloeien.
2 Bestuif je bakvorm met bloem (of suiker)
De tweede belangrijke stap: nadat je de vorm ingevet hebt, bestuif je 'm met bloem. Da's heel eenvoudig: schep een lepeltje bloem in de vorm en draai 'm rond tot alles bedekt is met een licht laagje. Verwijder de overtollige bloem. Maak je een chocoladecake? Probeer het dan ook eens met wat cacaopoeder!
Als je wel houdt van een zoet, bijna knapperig laagje rond je cake, dan kun je ook suiker voor deze stap gebruiken.
3 Bekleed je bakvorm met bakpapier
Een andere werkwijze om je cake straks makkelijk te kunnen ontvormen: bekleed je vorm met bakpapier. Vet je vorm eventueel eerst licht in zodat het bakpapier goed op z'n plaats blijft. Voor een tulbandvorm is deze methode minder geschikt, omdat je dan de mooie motieven niet meer ziet.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Yes, je cake mag uit de oven! Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt. Enkele tips:
- Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
- In tijdnood? Zet je cake dan even in de koelkast.
- Is je cake voldoende afgekoeld? Zet dan een groot bord op de bovenkant van de cake en draai het geheel voorzichtig om. De cake zou nu op het bord moeten staan. Herhaal met een ander bord zodat je cake opnieuw rechtop staat. Heb je een tulbandcake gebakken, dan is een tweede keer omdraaien natuurlijk niet nodig.
- Laat de cake nooit volledig afkoelen in de vorm: daarvan gaat hij net plakken.
Zit je cake ondanks alles vast? Zo krijg je 'm tóch nog uit de vorm
Heb je te maken met een extra koppige cake die ondanks al je voorzorgen tóch blijft vastzitten in z'n vorm? Probeer deze tips dan eens.
- Maak een keukenhanddoek nat met heet water. Wring uit en wikkel 'm rond de cakevorm, waardoor die een beetje zal uitzetten.
- Maak de zijkant van de cake los met een dunne metalen spatel. Je zou ook een dun mesje kunnen gebruiken. Deze methode werkt natuurlijk enkel bij rechthoekige bakvormen, zonder antiaanbaklaag. Voor een vorm met antiaanbaklaag kun je beter een flexibele plastic spatel gebruiken.
- Het klinkt contradictorisch, maar zet de cake opnieuw 5 minuutjes in een oven van 130°C. Zet de vorm nadien ondersteboven op een rooster – normaal gezien glijdt je cake er vervolgens makkelijk uit.
- Draai de cake met bakvorm en al om op een rooster, en zet een kom gevuld met ijsblokjes op de onderkant van de vorm. Dit werkt natuurlijk enkel als je cake (bijna) niet boven de rand van je vorm komt.
En dan nu … aanvallen!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!