Eerste hulp bij cake-ongevallen
Zo lukt het altijd
Netjes het recept gevolgd en toch geen perfecte cake? Wij weten raad!
1. Probleem: je cake krijgt een donkere korst, maar gaart niet vanbinnen
- Verlaag de oventemperatuur: de warmte doet de buitenkant van de cake te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden te bereiken.
- Dek je cake af door aluminiumfolie of een bakplaat over je cake te leggen.
2. Probleem: je cake blijft te plat
- Waren je ingrediënten te koud?
- Heb je te lang gemixt?
- Was de oventemperatuur te hoog?
- Gebruik extra bakpoeder of zelfrijzend bakmeel in plaats van gewone bloem.
3. Probleem: je cake zakt in
- Heb je de ovendeur opengedaan tijdens het eerste halfuur bakken? Dat kan je beter laten.
- De binnenkant is nog niet gaar. Check met een breinaald, en verleng de baktijd indien nodig.
- Misschien heb je té veel bakpoeder gebruikt.
4. Probleem: je cake raakt niet uit de vorm
- Laat je cake 10 minuten afkoelen. Geraakt hij niet uit de vorm? Laat nog iets langer afkoelen, de cake krimpt nog een beetje. Haal 'm er wel uit voor hij volledig koud is, want anders worden de randen een beetje zompig door de condens.
- Gebruik volgende keer een beetje meer boter als je de vorm invet.
5. Probleem: je cake is te droog
- Verlaag de oventemperatuur of verkort de baktijd.
- Je bakblik is groter dan dat uit het recept. Neemt je beslag minder dan de helft van het bakblik in, dan kun je de baktijd met minstens 10 minuten inkorten.
6. Probleem: je cake heeft een bult in het midden
- Zet de oventemperatuur iets lager.
- Mix je deeg in het vervolg minder langer.
7. Probleem: je cake is niet luchtig
Spatel de bloem voorzichtig door het beslag in plaats van te kloppen of roeren.