Wat betekent intermittent fasting?
Dieettrend uitgelegd
Vasten als manier om af te vallen wordt steeds populairder. En nee, dan bedoelen we niet dat je niks mag eten, maar hebben we het eerder over intermittent fasting of periodiek vasten. Wat dat precies is, leggen we graag aan je uit.
Hoe werkt intermittent fasting?
Bij intermittent fasting (IF) of periodiek vasten draait het niet zozeer om wát je eet, wel om wanneer je het doet. Je wisselt periodes van vasten af met periodes waarin je normaal mag eten. Let er natuurlijk wel op dat deze maaltijden gezond zijn en dus voldoende voedingsstoffen bevatten. Tijdens het vasten mag je natuurlijk wel dranken zonder calorieën zoals water, koffie en thee drinken. Dit eetpatroon vloekt met de aanbevelingen van diëtisten. Zij beweren al jaren dat je metabolisme een vuurtje is dat je moet blijven aanwakkeren door de hele dag door te eten. Vasten geeft je systeem de nodige rust en bevordert de spieropbouw. Het versterkt ook je immuunsysteem en leidt tot gewichtsverlies. Bovendien leert je lichaam het onderscheid maken tussen een echt hongergevoel en een verlangen.
Hoe lang moet je dan vasten?
Er bestaan verschillende varianten, maar de populairste drie zijn 16/8, 5:2 en 24 uur vasten.
– Het 16/8-schema is redelijk makkelijk in te passen in je routine. Je eet dagelijks 16 uur aan een stuk niet en volgt de overige 8 uur een zo normaal mogelijk eetpatroon. Als je dus bijvoorbeeld 's avonds om 20 uur voor het laatst iets gegeten hebt, mag je de dag erna pas om 12 uur 's middags stoppen met vasten.
– Bij het 5:2-schema eet je vijf dagen van de week zo normaal en gezond mogelijk en volg je twee dagen strenge restricties qua calorie-inname. De richtlijn is dan 600 calorieën per dag voor mannen en 500 calorieën per dag voor vrouwen. De twee dagen waarop je vast, mogen elkaar niet opvolgen.
– Doe je mee aan het 24 uur vasten, dan las je één à twee dagen per week in waarop je niets eet. De andere dagen volg je een normaal voedingspatroon, volgens jouw behoefte.
Informeer en overleg steeds met een dokter of diëtist voordat je start met dit dieet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!