Al jullie vragen over witloof bereiden beantwoord
SOS Sofie
Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen rond witloof bereiden. Bekijk zeker ook de video!
Elk jaar belanden er heel wat kookgerelateerde vragen over in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt ze hier. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be.
Marlies: "Wat is het verschil tussen gewoon witloof en grondwitloof? En wat is fijnproeverswitloof dan?"
Er zijn twee manieren om witloof te telen: op water (hydrocultuur) of in volle grond. Deze laatste manier is de traditionele manier om witloof te telen en wordt alleen in België toegepast. Doordat deze manier van telen arbeidsintensiever is, is grondwitloof duurder dan 'gewoon' witloof. Maar daar krijg je wel iets voor terug: de smaak is voller en bitterzoet. Grondwitloof is een beschermd product en herken je aan het label op de verpakking. Er is Brabants en Brussels grondwitloof, het verschil zit in de manier waarop het geteeld wordt. Het verschil tussen witloof en grondwitloof is voor een leek praktisch niet zichtbaar: je kunt het voelen aan de stevigheid van de krop. Daarnaast vind je in de winkel ook fijnproeverswitloof: dat zijn kleine stronkjes die allemaal dezelfde grootte hebben.
Denise: "Hoe voorkom ik dat witloof in de oven waterig wordt?"
Dé reden nummer één waarom witloof uit de oven waterig wordt, is dat er te veel vocht in het witloof zit. Probeer daarom bij voorkeur grondwitloof te gebruiken en geen witloof van hydrocultuur. Grondwitloof heeft namelijk vastere stronkjes en verliest minder vocht tijdens de bereiding. Kook het witloof niet, maar braiseer het liever (stoven in een pan met boter), met maar een klein beetje water. Laat het witloof daarna goed uitlekken, dep de stronkjes droog met keukenpapier én knijp ook nog elk stronkje afzonderlijk uit. Voor alle veiligheid kun je de saus ook iets dikker maken dan gewoonlijk, dan is het niet zo erg als er nog wat vocht uit het witloof komt en de saus verdunt. Roer de kaas niet door de saus, maar strooi ze bovenop: zo vermijd je dat ze schift.
Ontdek hier ons toprecept voor witloof uit de oven.
Marie-Laure: "Kun je hespenrolletjes met witloof invriezen?"
Ja dat kan, maar zorg dat het witloof goed uitgeknepen is en maak je saus iets dikker dan normaal. Eventueel kun je ook op de bodem van de ovenschotel een paar eetlepels paneermeel doen. Die slorpen overtollig vocht op, maar zullen verdwijnen in de saus.
Marthe: "Wat zijn jouw trucs om witloof minder bitter te laten smaken?"
De smaak van witloof wordt bepaald door twee belangrijke factoren: de soort witloof, en de grond waarin het groeit (wanneer het grondwitloof is). Maar het is en blijft een groente die bitter smaakt, net zoals een pompelmoes ook bitter smaakt.
Vaak voegen mensen aan bereidingen met witloof suiker toe. Mijn hart als witloofliefhebber bloedt dan altijd een beetje. Suiker toevoegen is niet nodig! Voor warme bereidingen, waarin de bittere smaak meer naar boven komt dan bij rauw witloof, kun je het harde kegeltje eruit snijden. Als je witloof bakt, karamelliseert het vanzelf, je moet gewoon wat geduld hebben. En wil je het liever minder bitter? Eet het witloof dan rauw en voeg wat appel, mandarijn of granaatappel toe.
Karmen: "Hoe maak je witloof kindvriendelijk?"
Witloof is voor veel kinderen een moeilijkere smaak. Probeer het eens met witloofstoemp met hamrolletjes. Of bak gehaktballetjes, leg daar een flinke laag grof gesneden witloof bovenop en laat zachtjes garen. Heerlijk! Witloof combineert prima met zoetere smaken zoals wortelen of pompoen, en ook kaassaus kan de smaak wat verzachten. Rauw smaakt witloof erg fris als je er een appeltje door snijdt, of wat partjes mandarijn.
Michelle: "Welke kruiden en smaakmakers passen goed bij witloof?"
Bij witloof passen nootmuskaat, foelie, peterselie, koriander en kerrie uitstekend. Soms wordt ook koffie gebruikt om de smaak van het witloof wat te versterken, bijvoorbeeld bij gestoofd witloof. Ontdek hier nog meer topcombinaties.
Griet: "Hoe bewaar je witloof het best?"
Witloof bewaar je op een koele, donkere plaats. Dus niet in een doorschijnend plastic zakje zoals in de supermarkt: als er licht bij de blaadjes komt, worden ze groen en smaken ze bitterder. De witloofboer verpakt z'n witloof daarom in van dat typisch blauw papier. Ook een papieren zakje kan dienst doen. Leg het witloof in de groentelade van de koelkast: daar is het donker en koel. Je kunt het ongeveer een week bewaren. Je ziet dat het witloof niet meer goed is als het bruine plekjes begint te krijgen aan de randen van de blaadjes.
Johan: "Hoe zorg je ervoor dat rauw witloof niet verkleurt?"
Simpel: besprenkel het met wat citroensap, of maak je witloofsalade onmiddellijk aan met mayonaise of dressing.
Catherine: "Wat is roodloof precies?"
Af en toe – meestal rond het eindejaar – vind je ook roodloof in de winkel. Dat is een kruising tussen witloof en radicchio. Je gebruikt het vooral in rauwe bereidingen en het smaakt iets bitterder dan witloof. In warme bereidingen verliest het zijn mooie kleur.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!