Wanneer moet je kruiden en andere smaakmakers precies toevoegen?
Het doet er écht toe
Heb jij je weleens afgevraagd op welk moment tijdens het kookproces je best smaakmakers toevoegt aan saus of soep? We zetten het kort op een rijtje.
Ben je dol op soepen en sausjes, maar weet je soms niet goed wanneer je best kruiden of specerijen toevoegt? Wij maakten een overzicht van mogelijke smaakmakers en de stap in het kookproces waarop je ze best kunt toevoegen. Alvast één tip: álles staat of valt met goed proeven. Wedden dat het een groot verschil maakt in het eindresultaat?
Zout
Smaakt je soep of saus een beetje flauw? Dan kun je meteen zout toevoegen; het zou instant effect moeten hebben. Proef opnieuw, en als 't nog steeds flets smaakt, hoef je niet te wachten om opnieuw wat zout toe te voegen.
Oeps, wat overdreven met 't zout en smaakt je soep niet meer lekker? Zo los je 't op.
Zwarte peper, droge kruiden of andere specerijen
Bij zwarte peper, droge kruiden (denk maar aan tijm of rozemarijn) en andere specerijen (paprika, kerriepoeder, …) is het een ander verhaal. Wacht nadat je deze smaakmakers hebt toegevoegd een kwartiertje voor je opnieuw proeft. Ze geven hun smaak traag af, en als je sneller zou bijkruiden, zou je eindresultaat weleens veel intenser kunnen smaken dan je had voorzien …
Alcohol
Voeg alcohol toe vóór andere ingrediënten en laat een tijdje sudderen. Proef je na 20 minuten toch nog alcohol? Haal het deksel dan van de pot en laat 'm verder verdampen.
Mag je eigenlijk alcohol in een gerecht gebruiken als er kinderen mee-eten? Hier lees je het antwoord.
Verse kruiden
Zalig toch, koken met verse kruiden als koriander, basilicum of bladpeterselie? Voeg ze zo laat mogelijk toe om zoveel mogelijk van hun smaak te bewaren. Strooi eventueel nog wat extra over je bord als het op tafel staat voor een extra dimensie.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!