De ene peper is de andere niet
Ken jij deze soorten?
De ene peper is de andere niet. Wij zetten de verschillende kleuren én smaken voor je op een rij.
Peper vindt zijn oorsprong in Indië, maar geraakte via Perzië bekend bij de Egyptenaren en de Oude Grieken. In de vijftiende eeuw verkreeg Italië een handelsmonopolie in peper. Naar verluidt zou de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht zijn omdat Nederland graag haar eigen peper wilde. De zoete pepernoten die in Nederland traditioneel uitgedeeld worden met Sinterklaas, symboliseerden dit machtsimperium. Peper was lang een exclusieve luxespecerij. Vandaag is peper nog altijd relatief duur, vandaar ook de uitdrukkingen 'peperduur' en 'een gepeperde rekening'.
Zwarte peper
Peperbolletjes zijn de gedroogde bessen van de tropische peperplant, piper nigrum, en hebben oorspronkelijk een groene kleur. Voor zwarte peper worden de bessen onrijp geplukt en gedroogd tot ze zwart kleuren. Deze peper bevat piperine, een gezonde stof. Met de molen versgemalen zwarte peper wordt door chefs als de meest aromatische variant beschouwd. Bovendien zorgt de peper voor mooie zwarte spikkels bij een lichtgekleurd gerecht.
Witte peper
Voor witte peper worden de bessen rijp geoogst en geweekt in water. Nadien worden de peperkorrels uit hun velletje gehaald en gedroogd. Witte peper heeft niet veel aroma en smaakt vooral heet. Het heeft als voordeel dat je het niet ziet in een gerecht. Door het langere productieproces is witte peper duurder dan zwarte. Voor het iconische gerecht 'steak au poivre' wordt de steak gewenteld in 'poivre concassé', een mengsel van gebroken zwarte en witte peperbollen.
Groene peper
Groene peper wordt net zoals zwarte peper onrijp geoogst, maar de bolletjes worden meteen bewaard op water of azijn. Ideaal voor groene pepersaus! Je vindt groene peperbolletjes ook gedroogd, zodat je ze kunt malen. Groene peper is minder scherp en heeft een groene, wat onrijpe, frisse smaak.
Rode peper
Deze pepersoort is erg zeldzaam en dus ook duur. Dat komt doordat de peperbessen aan de plant rijpen en dan gedroogd of ingemaakt worden. Zo behouden ze hun bruin-rode kleur. Dit proces wordt vooral toegepast in Cambodja, onder de naam kampotpeper. Rode peper is niet zo heet als de andere pepers en smaakt veeleer fruitig en floraal, met een subtiele ondertoon van vanille. Heerlijk bij vis, schelpdieren en gevogelte.
Roze peper
Roze peper is een koraalrode bes die niet aan de piper nigrum groeit, maar aan een struik van de pruikenboomfamilie. O cieel is het dus geen echte peper, maar de bolletjes worden gedroogd en vaak gemengd met witte, zwarte en groene peper, wat dan vierseizoenenpeper genoemd wordt. Roze peper is erg aromatisch en smaakt zelfs wat zoet. Van roze peper kun je saus maken, maar de decoratieve bolletjes zorgen ook voor een tropische én mooie afwerking. Lekker bij zowel vis en vlees als groenten.
Een overzicht
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!