Pasta cacio e pepe: een Italiaanse klassieker
Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig
Italië heeft veel bekende pastaklassiekers, en pasta cacio e pepe is er één van. Je hebt er bijna niets voor nodig, en toch spat de smaak ervan af!
Pasta cacio e pepe betekent letterlijk: pasta met kaas en peper. En dat is ook wat het is, niet meer en niet minder. Het gerecht bestaat uit pasta, kaas (in dit geval Pecorino Romano, een harde schapenkaas) en zwarte peper. Supersimpel, maar opgelet: ook het maken van zo'n simpele pasta is verheven tot een kunst. Je gebruikt alleen de beste ingrediënten voor het allerbeste resultaat.
Van waar komt deze pastaklassieker?
We zeiden in de titel van dit artikel wel dat pasta cacio e pepe een Italiaanse klassieker is, maar dé Italiaanse keuken bestaat eigenlijk niet. Het is een heel diverse keuken met veel regionale specialiteiten, gemaakt met de ingrediënten die in die regio voorhanden zijn. Zo komt deze heerlijke pasta uit Lazio, de streek rond Rome.
Hoe maak je het?
Een pasta cacio e pepe wordt meestal met spaghetti gemaakt, maar andere lange pasta zoals bucatini of tagliatelle kan ook.
- Koop de lekkerste pasta die je kunt vinden. Liefst een van harde tarwe, die een redelijk lange kooktijd heeft. Als erop staat dat hij aan de lucht gedroogd is en/of met bronzen mallen gemaakt, is dat helemáál goed.
- Kook de pasta al dente in een ruime pan met gezouten water.
- Zet een ruime koekenpan op het vuur en maal daar met de pepermolen een flinke hoeveelheid zwarte peper in. Je kunt ook peperbolletjes fijnmaken in een vijzel. Gebruik geen gemalen peper uit een potje: die heeft veel minder smaak.
- Zet het vuur onder de pan met peper aan en rooster de peper een minuutje of twee. Roer voortdurend om.
- Giet de pasta af en bewaar een beetje van het kookwater. Doe de uitgelekte pasta in de pan bij de peper en schud goed op, zodat de peper gelijkmatig over de pasta verdeeld wordt. Doe er een beetje van het kookwater bij.
- Voeg al roerend versgeraspte pecorino toe aan de pasta, beetje bij beetje, net zoveel tot je een romige saus krijgt. Hoeveel, dat is volledig naar jouw smaak. Wordt het geheel te dik, voeg dan nog wat kookwater toe.
- Haal de pan van het vuur en serveer meteen.
In sommige recepten wordt nog een beetje boter (zoals in het recept hieronder) of room toegevoegd voor extra smeuïgheid, maar dat is niet per se nodig – in het traditionele gerecht wordt het niet gebruikt. Maar als jij het lekkerder vindt, doe dan gerust. Ook wordt soms wat guanciale (gezouten varkenswang) toegevoegd, dan heet de pasta niet meer cacio e pepe maar pasta alla Gricia. Soms wordt er parmezaan gebruikt in plaats van pecorino, of een mengeling van beide, maar probeer het toch ook eens met alleen de originele schapenkaas: die is bovendien goedkoper dan parmezaan. Maar natuurlijk kun je in deze pasta dat restje parmezaan uit de koelkast verwerken.
Ons recept voor pasta cacio e pepe
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!