Meest recente artikelen

Al jouw vragen over pastasalade beantwoord

SOS Sofie

Al jouw vragen over pastasalade beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt ze al jullie vragen over pastasalade. Bekijk zeker ook de video!

Elk jaar belanden er heel wat vragen in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt in dit artikel al jullie vragen over pastasalade. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

Video: het antwoord op al jouw vragen over pastasalade (en picknicken)

Naar het Libelle Lekker YouTube kanaal.

Hoe zorg ik ervoor dat de pasta voor mijn pastasalades niet plakt?

"Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken. Maar voor pastasalade is het anders, daar wil je net dat plakkerige niet en wil je dat de pasta mooi los komt van elkaar. Ik spoel daarom mijn pasta voor pastasalade meteen na het afgieten met ruim koud water, en laat de pasta verder afkoelen in een bak met koud water. Zo gaat de pasta niet plakken en kun je er de andere ingrediënten door roeren zonder de pasta te beschadigen.

Hoeveel pastasalade moet ik voorzien per persoon bij een barbecue of picknick?

Als bijgerecht reken je op 150 g pastasalade per persoon. Ga je 'm als hoofdgerecht eten, reken dan zeker het dubbele.

Wat zijn lekkere dressings voor mijn pastasalades?

Een dressing voor je pastasalade is best niet te dik, zodat je alles goed kunt mengen. Ga bijvoorbeeld voor mayonaise die je aanlengt met wat water en op smaak brengt met citroensap en -rasp en veel gehakte kruiden. Of maak een frisse dressing van mayonaise en yoghurt, op smaak gebracht met mosterd en azijn en eventueel wat gehakte kruiden. Ook lekker is een simpele pastasalade met pesto, mozzarella en tomaatjes.

Is het waar dat je van glutenvrije pasta geen pastasalades kunt maken?

Sommige soorten glutenvrije pasta – zeker degene die gemaakt zijn van 100% maïsmeel – worden als ze afkoelen plakkerig, brokkelig of juist hard en korrelig. Kies liever voor een glutenvrije pasta op basis van rijstmeel of glutenvrij meergranenmeel, die behoudt beter zijn vorm en textuur. Kook 'm voor pastasalade niet al dente, maar goed zacht want bij het afkoelen wordt de pasta harder. Voeg ook nog wat extra dressing toe net voor het serveren, want glutenvrije pasta absorbeert meer saus dan gewone pasta waardoor je pastasalade droog kan worden. En serveer je pastasalade niet rechtstreeks uit de koelkast, maar laat 'm even op kamertemperatuur komen. Daarvan wordt hij iets zachter.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn pastasalades niet droog worden?

Zorg er eerst en vooral voor dat de pasta na het koken goed gespoeld is met koud water en volledig is afgekoeld vooraleer je de dressing en de andere ingrediënten toevoegt. Gebruik in je pastasalade ingrediënten die vanzichzelf al wat sappig zijn: tomaatjes, blokjes komkommer … En voeg niet alle dressing ineens toe. Bewaar nog een beetje om net voor het serveren door de pastasalade te mengen. De dressing die je meteen toevoegt trekt in de pasta en geeft lekker veel smaak, de dressing die je net voor het serveren nog toevoegt zorgt voor een smeuïge pastasalade."

Meer vragen beantwoord …

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

De lekkerste pastasalades

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen