Topper voor kerst: een winter-BBQ
Feestelijk buiten grillen
Zin in iets anders dan gourmet of gebraad tijdens de eindejaarsfeesten? Ga dan eens voor een winter-BBQ! Want ook 's winters kan barbecueën erg lekker en supergezellig zijn! Tips én een volledig menu voor een heerlijk grillfestijn...
10 tips voor een geslaagde winter-BBQ
1. Licht je gasten in over de winter-BBQ
Licht je gasten duidelijk in wanneer je ze uitnodigt. Vergeet niet te zeggen dat het om een winter-BBQ gaat, zodat ze weten dat ze zich warm moeten aankleden.
2. Warmte tijdens het eten
Je wil niet dat je gasten het koud hebben. Plaats daarom zeker terrasverwarmers en vuurkorven. Deze beschermen je tegen de winterkoude en zorgen voor extra sfeer. Wees wel voorzichtig met deze vuurtjes, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Extra leuk: voorzie ook kussens en dekentjes voor je gasten. Lekker warm en gezellig!
3. Back-up plan
Voorspellen ze regen, sneeuw of veel wind? Voorzie dan een back-upplan! Misschien kan je buiten barbecueën en binnen eten? Of voorzie een partytent. Zo zitten jullie toch nog buiten maar wel lekker droog.
4. Zet de barbecue uit de wind
Wanneer er koude wind op de barbecue blaast, beïnvloedt dit de temperatuur waardoor het vlees minder snel gaart. Zorg er daarom voor dat je de barbecue uit de wind plaatst.
5. Genoeg brandstof
Hoe kouder het is, hoe langer het duurt om de barbecue op te warmen. Voorzie dus zeker genoeg kolen of propaangas.
6. Winter-BBQ = winterdranken
Een biertje of een wijntje smaakt altijd, maar bij een echte winterbarbecue horen ook lekkere, winterse drankjes. Serveer bijvoorbeeld glühwein, jenever of appelcider.
7. Seizoensgroenten
Seizoensgroenten zijn altijd de beste keuze. Knolselder, spruiten, pastinaak, pompoen, prei, rodekool, paddestoelen, schorseneren, savooikool en wortelen zijn op hun best in de winter. Maak er lekkere salades mee of grill ze op de barbecue.
8. Aangepast vlees
Wie barbecue zegt, denkt natuurlijk aan een lekker stukje vlees. In de winter hebben we nood aan stevige kost. Ga dus voor vlees als spek, steak en wild.
9. (Sfeer)verlichting
Tijdens de wintermaanden is het vroeg donker. Zorg dus voor voldoende verlichting. Maak het extra gezellig door veel kaarsen en lampionnen aan te steken maar voorzie ook rond de barbecue voldoende licht. Niemand wil immers een verbrand stukje vlees op zijn bord, toch?
10. Maak een winterwandeling
Maak voor of na het eten een (lange) winterwandeling. Voorzie fakkels, jenever en thermossen met thee. Na de wandeling kan je je gasten verrassen met lekkere winterdrankjes rond een warm vuurtje.
Feestmenu voor je winter-BBQ
Van hapje tot dessert: een feestelijk menu voor je winterbarbecue.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!