Dit staat er in de kruidentuin van Fabienne, de vrouw van Dominique Persoone
En dit doe je ermee
Als herboriste kent Fabienne een kruid voor elk moment. Ze vertelt ons wat er in haar kruidentuin staat en deelt haar beste tips.
Fabienne: "Vroeger stonden we als mensen dichter bij de natuur en wisten we beter wat we nodig hadden of wanneer we moesten snoeien. Ik heb mezelf in een driejarige opleiding bijgeschoold tot herboriste en heb nadien in Mexico mijn eigen tropische kruidentuin aangeplant. Doorheen de week kook ik en kijk ik altijd eerst welke kruiden goed staan om op basis daarvan iets klaar te maken. Pluk de kruiden vers in je tuin voor 12 uur, anders haalt de zomerzon al hun frisheid eruit."
Het beste uit elk kruid
- Tijm: Deze klassieker herken je aan de kleine blaadjes. Tijm is zeer aromatisch van smaak en is goed voor de luchtwegen. Het wordt vaak gebruikt in Provençaalse bereidingen. Er zijn verschillende soorten tijm met bloemetjes in het paars en wit, maar je gebruikt het best de witte of gele variant
- Kaasjeskruid dankt zijn naam aan zijn vrucht, die de vorm heeft van een plat rond kaasje. Zowel de bladeren als de bloempjes zijn eetbaar en werken verzachtend bij een verkoudheid en buikklachten
- Munt: Dit kruid zorgt niet enkel voor een frisse adem, maar is ook goed voor de spijsvertering.
- Lavendel: De geur doet je dromen van een zuiderse vakantie en ontspant je ook echt. Je gebruikt een etherische olie voor het slapengaan of doet het in een drankje.
- Vlierbloesem: Heerlijk als siroop en goed tegen koorts. Als je een vlierbloesemboom in je tuin hebt staan, mag je je gelukkig prijzen. Anders kun je in het wild gaan plukken, dat kan van eind mei tot begin juni.
- Salie: Niet enkel erg aromatisch, maar ook sterk geneeskrachtig, bijvoorbeeld tegen keelpijn.
- Goudsbloem: De eetbare bloemblaadjes doen niet enkel dienst als natuurlijke kleurstof, ze zijn ook prachtig in thee. Ze hebben een reinigende werking.
- Citroenmelisse is een lekkere smaakmaker bij vis. Het kruid trekt massaal veel bijen aan en verstoort de reukzin van muggen. Het verjongt ook lichaam en geest en is goed tegen stress en slapeloosheid.
- Bergamot: Deze citrusvrucht is herkenbaar aan zijn puntige blaadjes en frisse smaak. Ideaal voor etherische olie of als zuur accent.
Kruideninfusies
Een kruideninfusie of -thee maak je makkelijk door heet water van ongeveer 80°C over de kruiden te gieten. Dit zijn Fabiennes favorieten:
- Gember: goed voor de spijsvertering, lever en gewrichten. Voeg zeker nog andere kruiden toe.
- Salie: helpt tegen keelpijn.
- Kamille: helpt tegen buikpijn.
- Hibiscus: werkt tegen schadelijke stoffen zoals luchtvervuiling en alcohol, dankzij de grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten.
- Munt: helpt tegen misselijkheid, braken, diarree, buikgriep, verkoudheid en griep.
- Citroenmelisse: helpt tegen vergeetachtigheid en neerslachtigheid en revitaliseert het hele lichaam.
- Kaasjeskruid en de verse bloemen: helpen tegen buikkrampen en ontsteking van de bronchiën.
- Goudsbloem: de eetbare blaadjes bevatten mineralen en vitaminen en zijn schimmelwerend.
- Vlierbloesem: helpt tegen griep, verkoudheid, koorts, bronchitis en hooikoorts.
Zo maak je zelf hoestsiroop
Dit heb je nodig: 3 uien (wit of rood) • vloeibare honing • verse of gedroogde tijm • 1 gesteriliseerde weckpot van 1 l • 2 gesteriliseerde
flesjes van 250 ml met afsluitbare dop • trechter
- Pel de uien en snij ze in schijven tot je er genoeg hebt om de bokaal mooi te vullen. Wissel een laagje ui af met een laagje honing en een laagje tijm tot de bokaal volledig vol is.
- Laat 1 week trekken in de kelder of op een donkere, droge en koele plaats. Zeef het mengsel. Giet het sap met een trechter in de flesjes. Je kunt de siroop tot 6 maanden in de koelkast bewaren.
Etherische oliën
Deze oliën zijn enkel voor uitwendig gebruik en niet geschikt voor zwangere vrouwen. Etherische oliën en bepaalde kruiden zouden weeën kunnen opwekken. Je koopt ze in kruiden- of biowinkels.
- Lavendel: Doe enkele druppels in een verstuiver met water. Het aroma is niet enkel rustgevend, het houdt ook de muggen weg. Verstuif een beetje op je parasol en tuinstoelen voor de avond valt. Een druppeltje lavendelolie op een babyvoetje doet een angstig kindje makkelijker in slaap vallen.
- Tijm: Tijm is goed tegen griep, verkoudheden en bronchitis. Het ontsmet ook de ruimte.
- Citroen: Deze olie is een krachtige stimulans voor je natuurlijke afweersysteem en doet de kamer heerlijk ruiken. Citroen zorgt voor frisheid in je huis én voor concentratie. Gebruik de olie niet in bad, want je kunt nadien verbranden in de zon.
- Pompelmoes: Pompelmoes werkt antibacterieel en antiviraal. Het is kalmerend, zuivert de ruimte en helpt tegen maagklachten. Deze olie mag je evenmin in je bad gebruiken, omdat je zou kunnen verbranden.
- Munt:Heerlijk kalmerend en verkoelend. Ook deze olie gebruik je niet in je bad, omdat je er een koudeshock door kunt krijgen.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!