Zo maak je zelf geitenkaas
Niet moeilijk!
Wist jij al dat je zelf geitenkaas kan maken? Het is zelfs helemaal niet moeilijk! Wij delen het ultieme recept en onze beste tips. Succes gegarandeerd!
Het ultieme recept voor geitenkaas
4 kleine kaasjes – 10 min bereidingstijd:+ 1, 5 dag (of langer) rijpingtijd
Ingrediënten
- 1 l rauwe geitenmelk
- 1 el wei van geitenmelk (te koop bij de biokaasboer)
- 2 druppels stremsel (te koop bij de apotheker of bij de biokaasboer)
- 1 ovenschotel met hoge rand
- 4 yoghurtpotjes of plastic koffiebekertjes met gaatjes in geprikt of een grote kaasdoek en een vergiet
- 1 snuifje zout
Bereiding
Giet de melk in een ovenschaal, voeg er de wei en het stremsel aan toe en roer om. Dek af en laat 24 uur staan in een temperatuur van 20 °C. De wrongel is nu mooi van de wei gescheiden.
Methode met de potjes
Verdeel het mengsel onder de potjes met de gaatjes en laat ze uitlekken op een diep bord. Leg een schone doek over de potjes en laat de wrongel 6 à 10 uur bij kamertemperatuur uitlekken. Het gewicht van de kaas zal een mooi rond, stevig en romig kaasje vormen. Draai halverwege de kaasjes eens voorzichtig om. Gooi af en toe de wei weg of beter nog: vang hem op in een pot en bewaar hem als starter voor nieuwe kaas. Strooi een klein beetje zout over de kaasjes zodat de verzuring stopt.
Methode met de kaasdoek
Bedek het vergiet met de kaasdoek. Hou er rekening mee dat je die later moet kunnen hangen. Schep de wrongel in het vergiet en laat het uitlekken. Bind de kaasdoek bij elkaar met touw en hang op. Plaats het vergiet op een pan of kom waarin je het vocht kunt opvangen. Zet op een koele plek maar niet in de koelkast. Laat de kaas een uur of zes uitlekken. De kaas moet een kneedbaar maar stevig geheel worden. Kneed er 1 of 2 rolletjes van en strooi er een beetje zout op.
Hoe werkt het?
In melk zit er flora die de melk zuur kan maken en doen veranderen naar kaas. We voegen extra flora (zuur) bij de melk toe door van de vorige kaas (of uit de winkel) wat wei toe te voegen. Door het stremsel toe te voegen, zullen we de wrongel en de wei van elkaar scheiden. Door de wrongel te laten uitlekken, zal die steviger en rijper worden. Hoe langer je ten slotte de kaasjes bewaart in een koele ruimte, hoe rijper, en scherper van smaak ze zullen worden.
Wat is stremsel?
Stremsel (of lebstremsel) is het enzym dat uit kalvermagen gemaakt wordt en ervoor zorgt dat melk samenklontert tot wrongel.
Nog rijpere kaas?
Wil je het nog meer laten rijpen? Voeg dan geen zout toe en laat ze in een ruimte van 12 à 14 °C verder rijpen. Na 10 dagen, een maand, vier maanden en zelfs 2 jaar heb je kaasjes in verschillende stadia van rijpheid.
Kruiden en bloemen
Rol je versgemaakte kaasjes in verschillende mengsels van kruiden, specerijen en zelfs eetbare bloemblaadjes. Lekker is natuurlijk lente-ui of bieslook, maar probeer ook eens daslook, verse tijm of oregano, fijngehakte hazelnootjes, stukjes dadel of gedroogde vijg.
Zoete geitenkaas
Met deze geitenkaas kan ook een lekker zomers dessert maken: vul halve, ontpitte perziken met de kaas en doe ze met wat honing en amandelschaafsel in de oven. Of ontdek hier een ander heerlijk dessert met geitenkaas van Piet Huysentruyt.
Geen wasverzachter!
Gebruik je een kaasdoek? Zorg er dan voor dat hij brandschoon is. Let er wel op dat je de doek niet gewassen hebt met wasverzachter, want die beïnvloedt het maken van de kaas. Een scheutje witte azijn in het wasverzachterbakje volstaat.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!