Zo maak je zelf verse ricotta
Zó makkelijk!
Zomerpasta's, krokante pizza's, frisse slaatjes, romige quiches, zoete cheesecakes ... Ricotta maakt bijna elk gerecht beter. En natuurlijk kun je een potje gaan kopen, maar als je leest hoe makkelijk je 'm zelf maakt, dan doe je dat nooit meer!
Dit heb je nodig:
- 2 l volle melk
- 250 ml room met een hoog vetgehalte
- 1,5 kl zout
- 3 el citroensap
- Een groot vergiet
- Een kom waar het vergiet in past
- Twee kaasdoeken
Zo doe je het:
- Weeg de ingrediënten af en zet ze klaar.
- Spreid de beide kaasdoeken in het vergiet en zet het in de kom.
- Doe de melk, de room en het zout in een kookpot en verwarm. Roer af en toe zodat het mengsel niet overkookt of aanbrandt.
- Zet, als het mengsel begint te koken, het vuur laag en roer het citroensap erdoor. Laat zachtjes verder sudderen.
- Blijf af en toe roeren tot zich 'korrels' (de wrongel) beginnen te vormen. Dat duurt zo'n 2 minuten. (Heb je liever een iets drogere ricotta? Blijf dan nog 2 minuten verder roeren.)
- Giet het mengsel in het met kaasdoeken beklede vergiet, en laat tien minuten tot een kwartiertje uitlekken (hoe langer je wacht, hoe dikker de ricotta wordt). Het vocht dat je opvangt in de kom, kun je gebruiken in soepen.
- Je ricotta is klaar!
Gebruik 't in deze recepten:
Nu je zelfgemaakte ricotta klaar is, kun je 'm de hoofdrol laten spelen in allerlei heerlijke gerechten. We zetten er een paar op een rijtje. Smakelijk!