Zo wordt de korst van je zelfgebakken brood lekker krokant
Super crunchy!
Niets heerlijkers dan de knapperige korst en het zachte kruim van een versgebakken brood… Maar lukt dat ook als je zelf aan het bakken slaat? Zo wordt de korst van je zelfgebakken brood lekker krokant.
Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken. Daarbij zijn de baktijd en oventemperatuur van belang. Hou deze drie dingen in het oog en de korst van je zelfgebakken brood wordt lekker krokant.
Stoom: 3 methodes
De aantrekkingskracht van vers brood zit vooral in de dikke, knapperige korst. Een deel van de truc is eenvoudigweg waterdamp. Stoom houdt de korst elastisch zodat het brood volledig kan rijzen. De gist kan meer koolzuurgas produceren, waardoor een licht en luchtig brood ontstaat. De stoom bakt de buitenkant maar houdt haar tegelijk veerkrachtig genoeg. Met de volgende drie methodes wordt de korst van je zelfgebakken brood lekker krokant.
Het bekendst is de vuurvaste schaal met warm water onderin de oven. Je zet deze op de bodem van de oven tijdens het voorverwarmen. Zo komt er genoeg stoom vrij wanneer je begint te bakken. Bij een tweede methode vervang je het water door ijsblokjes. Door het temperatuurverschil ontstaat er instant veel stoom. Zet het brood in de voorverwarmde oven en doe de ijsblokjes meteen in het potje. Overdrijf niet met het ijs. Het moet meteen kunnen verdampen. Bij te veel ijs krijg je koud water in het potje en dat verdampt natuurlijk niet.
De beste manier om zelfgebakken brood een krokante korst te geven, is je brood bakken in een Dutch Oven. De gietijzeren pot vangt het verdampte water uit het brood op en zet het om in stoom. Zet de lege pot in de oven terwijl deze opwarmt. Sprenkel wat water over je ongebakken brood. Haal de Dutch Oven uit de oven en doe er voorzichtig het brood in. Zet het deksel erop en zet de pot meteen terug. Na een halfuurtje haal je het deksel eraf en bak je het brood tot het de gewenste kleur heeft.
Baktijd en -temperatuur
Ook een constante baktemperatuur maakt de korst van je zelfgebakken brood lekker krokant. Een schommelende temperatuur geeft een dunne en minder knapperige korst. Hou de oven dus zo veel mogelijk dicht.Verwarm voor op de hoogste temperatuur. Je verliest immers warmte wanneer je het deeg in de oven zet. Eens je begint te bakken, verminder je de temperatuur volgens het recept. Na een kwartiertje gaat de temperatuur nog een stukje lager. De hoge starttemperatuur helpt het deeg rijzen. Zo bereikt het brood snel z'n volume en wordt zo ook luchtiger.
Daarnaast is de baktijd is van belang voor een knapperige korst. Je brood is klaar eens het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt. Voor een krokante korst, moet het echter nog wat langer in de oven, tot het donkerbruin is. Brood verbrandt niet zo snel. Als je denkt dat het klaar is, laat het dan nog een tiental minuutjes zitten.
Nog enkele tips
- Ook de oppervlaktespanning is belangrijk als je de korst van je zelfgebakken brood lekker krokant wil. Vormt je deeg een slappe bol dan zal het moeilijker zijn om een mooie, gelijkmatige en knapperige korst te krijgen.
- Gebruik je geen Dutch Oven, bak je brood dan op een baksteen of stalen bakplaat. Het hete oppervlak helpt de bodem van je brood krokant te bakken. Het compenseert ook het warmteverlies wanneer je de oven opent.
- Laat je brood afkoelen op een rekje met genoeg ruimte eronder zodat de warmte kan ontsnappen. Laat het helemaal koud worden. Dat is niet alleen beter voor de textuur: de damp van een warm brood kan de knapperigheid van de korst beïnvloeden.
- Niet elke broodkorst wordt perfect krokant. Recepten met vetstoffen zoals boter, melk of olie hebben een zachte korst. De vetten zorgen voor mooi zacht kruim en dito korstje. Wil je de korst van je zelfgebakken brood lekker krokant, blijf dan bij recepten die alleen water, zout, gist en water bevatten.
- Daarnaast bevatten sommige granen veel vocht. Zo is het veel moeilijker om roggebrood mooi knapperig te bakken. Ook suikers zijn spelbrekers. Gebruik ze alleen in kleine hoeveelheden als je een crunchy broodje wil.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!