Zelf granola maken: zo pak je het aan
Testkeuken
In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we steeds een klassieker. In dit artikel: granola maken.
De juiste verhouding
Granola maken is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te onthouden, is dat je voor 6 delen droge ingrediënten (zoals noten, zaden en havermout) 1 deel natte ingrediënten (bijvoorbeeld olie en ahornsiroop) nodig hebt.
De basis: havermout
Geen granola zonder havermout! Kies zeker voor hele, onbewerkte havervlokken, want die bevatten geen extra ingrediënten. In een luchtdichte bokaal op een koele en droge plaats kun je ze tot wel een jaar bewaren, wees dus niet bang om grotere hoeveelheden te kopen. Havermout is de meest betaalbare basis voor granola, maar je kunt ook variëren: vervang de helft van de havermout eens door gepofte quinoa of rijst, gerst of boekweitvlokken.
Je granola personaliseren doe je met noten en zaden. Je kunt je volledig laten gaan met ongezouten en ongebrande noten. Kies voor hazelnoten, kokosschilfers, pecannoten, pistaches, cashewnoten, pinda's, geschaafde amandelen… Ook zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, maanzaad, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad vind je tegenwoordig gewoon in de supermarkt.
Fris & fruitig
Wil je ook gedroogd fruit toevoegen, zoals abrikozen, cranberry's, banaan, mango, rozijnen, maracuja, pruimen, vijgen, gojibessen of dadels? Bak 'm eerst en wacht tot de granola helemaal is afgekoeld. Vers fruit in je granola kan ook: prak een rijpe banaan door de vetstof voor je de andere ingrediënten toevoegt.
Heerlijk aromatisch
Specerijen, kruiden en andere smaakmakers geven een originele touch aan je granola: denk aan een half vanillestokje, een snuifje kaneel of een theelepel (rauw) cacaopoeder. Nog origineler zijn een lepeltje oploskoffie, de geraspte schil van een halve sinaasappel, een koffielepel speculaaskruiden of zelfs een snuifje nootmuskaat. Gemberpoeder en kardemom zijn ook heel lekker, maar wees er zuinig mee: ze smaken heel sterk door. Voor de durvers is er fijngehakte verse rozemarijn. Wie een mooie, goudkleurige granola wil, voegt een beetje kurkuma toe. Zout brengt alle smaken tot leven en hoort ook in de granola. Voeg een snuifje zout toe aan je natte ingrediënten.
Het basisrecept om zelf granola te maken
Glutenvrij?
Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar mogen niet gegeten worden door mensen met glutenintoleratie, omdat ze sporen van gluten kunnen bevatten. Er zijn ook glutenvrije havervlokken op de markt. Dit staat duidelijk op de verpakking.
Mét suiker…
De zoetstof is een bindmiddel dat helpt om je ingrediënten aan elkaar te laten ‘kleven’ en extra knapperig te maken. Bovendien zorgt de zoetstof voor een mooie kleur en glans én een zoet smaakje natuurlijk. Zoeten kan uiteraard met kristal-, riet- of of kandijsuiker, maar denk ook eens aan ongeraffineerde varianten zoals honing, ahorn- of agavesiroop. Voeg niet té veel toe en hou je aan de verhouding 6 delen droge en 1 deel natte ingrediënten.
… of suikervrij?
Als je liever geen suikers toevoegt, kun je gepureerde appelmoes gebruiken als suikervrij zoetmiddel. Je zult geen mierzoete granola krijgen, maar de fruitsuikers geven wel een voldoende zoet resultaat. Ook dadelpasta is een lekker alternatief. Doe enkele zachte dadels in een kom en overgiet ze met kokend water. Laat 15 minuten staan zodat de dadels goed zacht worden. Giet het water af, voeg een snuifje zeezout toe en pureer de dadels in de blender of met de staafmixer tot een dikke pasta.
De juiste vetstof
Om je granola lekker krokant te maken, heb je ook wat vetstof nodig. In de meeste recepten wordt kokosolie gebruikt, maar ook een andere, het liefst neutraal smakende plantaardige olie is prima. Denk aan lijnzaadolie, zonnebloemolie of arachideolie. Die laatste twee zijn trouwens ook beter voor je budget.
Mmm pindakaas
Laat 2 tot 3 flinke eetlepels pindakaas of andere notenpasta smelten bij de basisvloeistof in het steelpannetje. Zo krijgt je granola een extra notensmaakje.
Het geheime ingrediënt
Meng een luchtig, net niet tot sneeuw opgeklopt eiwit net voor het bakken door je granola. Dat zorgt voor een extra knapperig resultaat, zonder dat je het ei proeft.
De oven in
De ideale oventemperatuur ligt tussen 125°C en 180°C en is afhankelijk van je eigen oven. Bak je granola zeker niet boven 180°C, want vooral de noten en pitten kunnen dan snel verbranden. Dat is niet lekker, maar ook minder gezond. De gezonde eigenschappen van de vetten en eiwitten in de noten gaan zo ook verloren. Experimenteer met je oven tot je de ideale temperatuur vindt.
Langer garen = langer houden
Als je de granola eerst 30 minuten op 125°C à 130°C bakt en vervolgens nog 45 minuten tot 1 uur op 90°C, wordt de granola als het ware uitgedroogd en wordt hij extra crunchy. Het maakt de granola ook langer houdbaar.
In de pan
Ook zonder oven kun je granola maken. Bak ‘m in een koekenpan op een middelhoog vuur. Schep de granola wel regelmatig om.
Afkoelen geblazen
De granola wordt pas knapperig als die helemaal is afgekoeld. Geef hem dus de tijd om helemaal af te koelen en weersta de verleiding om er nog warm van te snoepen.
Granola on the go
Wist je dat je ook granolabars kunt maken? Handig om mee te nemen voor wat extra energie! Er komt geen oven aan te pas! Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng goed. Stort het mengsel uit over een bakplaat, druk stevig aan en laat enkele uren rusten in de diepvries. Snij daarna in repen.
Beter bewaren
In een afgesloten pot op en een koele, droge plek is je verse granola minstens drie weken houdbaar.
Let op: caloriebommetje!
Zelfgemaakte granola is puur en gezond. Havermout bevat veel vezels, die de cholesterol verlagen. Noten en zaden zitten tjokvol goede vetten en in het gedroogde fruit zit kalium, een mineraal dat zorgt voor een normale bloeddruk, het regelen van de vochtbalans en een goede werking van de zenuwen. Anderzijds bevat granola door de noten, de zoetstof en het fruit ook veel energie… en veel calorieën. Per definitie is granola dus niet slank: granola bevat zo’n 464 kcal per 100 gram, een stuk meer dan wit of meergranenbrood (tussen de 260 à 280 kcal per 100 gram). Hou daar rekening mee wanneer je gul je kommetje vult. Wel geeft het langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt en de kans op snacken dus kleiner wordt.
Heerlijk hartig
Granola kan niet alleen bij het ontbijt: ook hartige gerechten kunnen een schepje granola gebruiken. Over een warm geitenkaasje bijvoorbeeld, of over een omelet, op je avocado of in een salade.
Gezonde taartjes
Met granola kun je ook gezonde glutenvrije taartbodem(pje)s maken. Gebruik dezelfde ingrediënten, maar hak of maal ze iets fijner. Verdeel het mengsel over de bodem van 1 grote of 4 kleine taartvormen en bak ze 15 minuten op 170°C. Laat ze afkoelen en vul ze naar hartenlust met banketbakkersroom, slagroom, ricotta, mascarpone of kwark en werk de taart af met vers fruit.
Granola 4x anders!
- Exotische granola: basisgranola + kokosschilfers + gedroogde mango. Lekker met kokosyoghurt en verse passievrucht
- Coffee granola: basisgranola + oploskoffie + hazelnoot. Lekker met hazelnootmelk
- Winterse granola: basisgranola + speculaaskruiden + rozijnen. Lekker met gebakken appelschijfjes
- Granola ‘banana split’: basisgranola + cacaopoeder + vanille. Lekker met verse banaan
Meer recepten om granola te maken
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!