Wijnen uit de Côtes du Rhône, een verhaal van passie, al generaties lang
Côtes du Rhône 2021 favorieten
Samen met Côtes du Rhône
Al sinds de eerste Grieks-Romeinse wijngaarden, die tweeduizend jaar geleden zijn ontstaan, tot de invoering van de AOC's in de vorige eeuw staan mensen en de overdracht van kennis centraal in de productie van de Côtes du Rhône-wijnen. Een woordje uitleg.
Of ze nu rood, rosé of wit zijn, de Côtes du Rhône- en Côtes du Rhône Villages-wijnen hebben steevast een verleidelijk en rijk smakenpalet. Côtes du Rhône-wijnen delen immers een rivier en een gemeenschappelijk verleden. Ze onderscheiden zich niet alleen door hun druivenrassen en assemblages, maar ook door hun geografische ligging, het klimaat en de diversiteit aan terroirs. Deze warme, subtiele en authentieke wijnen zijn het resultaat van een eeuwenoud vakmanschap, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en verfijnd door mensen met een passie voor hun vak.
Gulle wijn
Die mensen varen elk hun eigen visie en koers, maar voelen zich verenigd door dezelfde waarden van authenticiteit, veeleisendheid, respect en toewijding. Dat zijn ook de waarden die de wijnen hun persoonlijkheid geven. Wat hen verbindt, is passie: de passie om de ziel en de geschiedenis van hun wijnen te delen met de consument, maar ook de passie om hun vakmanschap en terroir te delen met de toekomstige generaties. Zo ondersteunen coöperatieve kelders jonge boeren die zich net vestigen en een project willen opzetten volgens de principes van de agro-ecologie. De vakvereniging van de wijnbouwers in de Côtes du Rhône zet zich ook in voor de bescherming van het specifieke karakter van het terroir en het wijnbouwerfgoed. De landschappen kregen er als het ware vorm dankzij de wijnboeren en zijn een echt 'plantaardig' erfgoed.
Milieuvriendelijke wijn
Om in te spelen op de klimaatverandering en de milieu-uitdagingen, zijn in de afgelopen jaren tal van initiatieven gestart om een geïntegreerde en duurzame landbouw te stimuleren. Het doel ? De rijkdom van de bodem in stand houden, de biodiversiteit van de fauna en flora bevorderen en het gebruik van fytosanitaire producten verminderen. Een van de vele initiatieven is bijvoorbeeld de installatie van bijenkorven in de wijngaarden om de bestuiving te bevorderen, of de aanwezigheid van schapen van september tot maart. Die verrijken de aarde met hun organisch afval, staan in voor het maaien en verkleinen de ecologische voetafdruk en het ziekterisico voor de wijngaard. Op die manier krijgt de consument wijn die geproduceerd is in harmonie met de ecosystemen. Steeds meer wijnen krijgen labels die dat milieu-engagement bevestigen. Denk aan AB Bio, Demeter Biodynamie en HVE (Haute Valeur Environnementale), om er maar een paar te noemen.
Meer info op www.cotesdurhone.com
25 Côtes du Rhône- en Côtes du Rhône Villages-wijnen onder de loep
Een jury van negen Belgische vakmensen heeft 121 Côtes du Rhône- en Côtes du Rhône Villages-wijnen 'blind' geproefd. Ontdek hun 25 rode, rosé en witte favorieten, ingedeeld volgens hun combinaties met gerechten.
Welke wijn bij welk gerecht?
Als aperitief
- Domaine des Gravennes, Les Frangins, Côtes du Rhône, rosé, 2020
Vanuit hun wijngaarden in Suze-la-Rousse maken Rémi en Pascal deze rosé met AB Bio-label.
Een evenwichtige wijn voor een lekker gezellig aperitief. - Domaine de Lumian, Les Pins, Côtes du Rhône, rosé, 2020
Deze wijn van een producent uit Valréas bestaat telkens voor 50% uit de druivenrassen cinsault en grenache. Met AB Bio-label.
Een roséwijn met bloemige aroma's die het perfect doet als aperitief. - Domaine de Piaugier, Côtes du Rhône Villages, wit, 2019
Een mooi kwartet van druivensoorten (grenache, viognier, marsanne en roussanne) voor deze biowijn in omschakeling.
Deze krachtige wijn combineert aromatische rijkdom en finesse.
Bij rauwe vis (tartaar, carpaccio)
- Château de Montfrin, à la rêverie, Côtes du Rhône, wit, 2019
Deze witte wijn met AB Bio-label bestaat voor 60% uit grenache en voor 40% uit roussanne.
De fruitige en bloemige aroma's spelen prima in op de subtiele smaak van rauwe vis. - Château MontPlaisir, Côtes du Rhône Village, rosé, 2019
Deze rosé wordt in Valréas gemaakt van de druivenrassen grenache (95%) en syrah (5%).
Een genereuze rosé met tonen van rood fruit en pompelmoes en een minerale toets.
Bij vis in saus
- Domaine Pascal et Richard Jaume, Côtes du Rhône Villages, wit, 2018
Clairette, grenache blanc, marsanne, roussanne en viognier – in gelijke delen – hebben eerst afzonderlijk gegist in vaten en werden vervolgens gemengd.
Een mooie zuurgraad met fruitige aroma's die prima samengaat met visgerechten in saus. - Domaine de Lucéna, Palomino, Côtes du Rhône Villages, wit, 2019
Deze wijn met een lichte houtsmaak (20%) bestaat voor de helft uit grenache blanc en voor de andere helft uit viognier.
Een friszure en fruitige wijn.
Bij gegrilde vis
- Domaine des Escaravailles, La Ponce, Côtes du Rhône, wit, 2019
In de gemeente Rasteau wordt deze witte wijn geblend met marsanne, roussanne en grenache blanc.
Frisse witte wijn met aroma's van exotisch fruit, perfect bij een maaltijd met gegrilde vis. - Domaine de Magalanne, Côtes du Rhône, wit, 2020
Deze wijn van een producent uit het dorpje Domazan is gemaakt van een toptrio: roussanne, marsanne en grenache blanc.
Een elegante witte wijn die met finesse fruitige, bloemige noten en een vleugje honing combineert. - Domaine de Dionysos, Charline, Côtes du Rhône, wit, 2020
Een traditionele vinificatie 'sur lies fines' (op fijne wijnmoer) voor deze wijn die roussanne en marsanne combineert. Met AB Bio-label.
Deze genereuze en evenwichtige wijn geeft je gerecht een aangename frisheid met tonen van citrus en gedroogd fruit.
Bij stoofgerechten (runderstoof, lamsragout, tajine)
- Domaine des Romarins, Signargues, Côtes du Rhône Villages, rood, 2019
Een verfijnde blend van grenache, syrah en mourvèdre die 18 maanden heeft gerijpt, deels op kuip, deels in eikenhouten vaten en deels op fles.
Een complexe wijn met tonen van donker fruit die de smaak van een stoofschotel accentueert. - Cellier des Chartreux, Le Clan des Loups, Côtes du Rhône Villages, rood, 2019
Deze cuvee verwijst naar de bijnaam van deze gemeente in de Gard. Grenache wordt hier gecombineerd met zijn ouwe getrouwe syrah.
De diepe aroma's van donker fruit en de zijdezachte tannines in de afdronk passen perfect bij rood vlees. - Les Cassagnes de La Nerthe, Côtes du Rhône Villages, rood, 2019
In Sérignan-du-Comtat wordt syrah (50%) geblend met grenache en mourvèdre.
De tonen van donker fruit houden deze wijn fraai in balans tussen rijkheid en frisheid. - Château La Borie, Côtes du Rhône Villages, rood, 2019
Deze rode wijn uit de wijngaarden van Suze-la-Rousse bestaat voor 55% uit syrah, aangevuld met grenache en mourvèdre.
Een rode wijn met tonen van kruiden en chocolade, gekenmerkt door een mooie finesse van tannines.
Bij gegrild vlees (rund, lam)
- Domaine de Verquière, Côtes du Rhône Villages, rood, 2017
Vier à zes maanden gerijpt in grote wijnvaten of 'foudres'. De grenachedruif heeft de overhand in deze cuvee. Met AB Bio-label.
In deze wijn met mediterrane smaken proeven we volle aroma's en een delicate zachtheid. - Domaine Grand Veneur, Les Champauvins, Côtes du Rhône Villages, rood, 2019
Rode wijn met voornamelijk grenache die deels in vaten heeft gerijpt. Met AB Bio-label.
De aroma's van donker fruit, garrigue en kruiden gaan heerlijk samen met gegrild vlees. - Domaine de Lumian, Côtes du Rhône Villages Valréas, rood, 2015
Grenache, syrah, mourvèdre en carignan hebben een jaar lang op vaten gelegen. Met AB Bio-label.
Uitgebalanceerde rode wijn met een typerende harmonie van tonen van rood fruit. - Domaine Rouge-Bleu, Mistral, Côtes du Rhône Villages, rood, 2017
Deze cuvee, gerijpt in oude eikenhouten vaten, bevat 75% grenache aangeplant in garrigue. AB Bio in omschakeling.
Krachtige en energieke, maar tegelijk elegante wijn die aanzet met aroma's van donkere kersen en bramen.
Bij gebraden gevogelte
- Château de la Gardine, Côtes du Rhône Villages, rood, 2018
Deze cuvee uit de wijngaarden van Roaix en Buisson is gemaakt van grenache (75%) en syrah (25%).
Rode wijn die accenten van viooltjes combineert met een vleugje pruim en rood fruit. - M. Chapoutier, Belleruche, Côtes du Rhône, rood, 2019
Grenache en syrah afkomstig van verschillende terroirs, waaronder de beroemde rolkeien van de Rhône.
Deze melange van bosbessen en donkere kersen, zoethout en pure chocolade past verrukkelijk bij gerechten met gebraden gevogelte. - Le Clos des Saumanes, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône Villages, rood, 2016
Wijn van oude wijnstokken (gemiddeld vijftig jaar) die voor 50% op fusten heeft gerijpt. Grenache en syrah in perfect gelijke mate leveren een ronde wijn die wordt gedomineerd door kruiden, met hints van zoethout en cacao. - Domaine des Favards, Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages, rood, 2016
Deze cuvee bevat bijna alleen grenache (90%) en heeft twaalf maanden gerijpt in vaten. Met AB Bio-label.
Elegante wijn met een rijke, smeuïge en licht houtachtige smaak.
Bij geitenkaas
- Château de Montfaucon, Baron de Montfaucon, Côtes du Rhône, wit, 2019
De grote troef van deze wijn is zijn frisheid, waardoor hij perfect samengaat met verse geitenkaas. AB Bio in omschakeling. - Ogier, Artesis, Côtes du Rhône, wit, 2019
Deze wijn wordt geproduceerd door een vermaarde <i>négociant</i> en is gemaakt van grenache, roussanne, viognier en een typische witte Rhônedruif, de bourboulenc.
Frisse wijn met een smeuïge textuur, die opvalt door zijn aroma's van exotisch fruit met hints van kruiden en vanille.
Bij abrikozentaart
- Vidal-Fleury, Côtes du Rhône, wit, 2020
Deze cuvee van de beroemde wijnhandelaar in het noorden van de Rhônevallei bestaat voor 87% uit het verfijnde druivenras viognier.
Een frisse, intense en bloemige witte wijn met een vrij fruitige, citroenachtige afdronk.
Te koop in de supermarkt of wijnhandel.
Meer info op www.cotesdurhone.com