7x doen met havermout
Ideetjes voor de hele dag door
Je hebt het vast al gemerkt in de supermarkt: havermout is superpopulair. Maar hoe komt dat? En wat kun je er allemaal mee maken?
1. Havermoutpap
Waarschijnlijk de bekendste bereiding met havermout. Kook je havermout in melk of water en voeg er naar smaak suiker, honing of een andere zoetstof naar keuze, vers of gedroogd fruit en/of gehakte noten aan toe. Voor 1 l melk heb je ongeveer 80 g havermout nodig. Kijk voor de juiste kooktijd op de verpakking van de havermout.
Moet het bij jou 's morgens snel gaan? Verdeel je havermout en de smaakmakers dan al vooraf in plastic zakjes en maak er elke ochtend eentje klaar.
Lekkere combi's zijn:
- 30 g havermout + 2 el gedroogde cranberries
- 30 g havermout + snuifje kaneel + 2 el in stukjes gesneden gedroogde appel
- 30 g havermout + 1 el gedroogde rozijnen + 1 el gehakte geroosterde amandelen
Doe alles in een kommetje waarin de havermout in volume kan verdubbelen, overgiet met 180 ml melk of water en zet 3 minuten in de microgolfoven.Voeg suiker, honing of een andere zoetstof naar smaak toe. Probeer ook eens hazelnoot- of amandelmelk voor je havermoutpap: een lekker plantaardig alternatief voor dierlijke zuivel.
2. Koekjes en cake
Doe wat honing in het deeg, dat is lekker bij havermout, of roer er nog wat rozijntjes of stukjes bakchocolade door.
Ook in een cake kun je een deel van de bloem vervangen door haverbloem, of maak eens een oh zo populaire mugcake – dat is een cakeje waarvoor je alle ingrediënten mengt in een grote kop, bakt in de microgolfoven en meestal ook warm eet. Meng in je kop bijvoorbeeld 3 el melk met 1 el olie, 1 el suiker, 3 el zelfrijzende bloem, 1,5 el havermout, 1 el gehakte hazelnoten en een snuifje kaneel. Schep 1 kl chocopasta met hazelnoten op het beslag en duw het onder in het cakebeslag. Zet 30 seconden in de microgolfoven op 700 W en vervolgens nog 15 seconden. Laat 5 minuutjes staan voor je het cakeje opeet. Een echte verwennerij!
3. Crumble
Havervlokken door het crumbledeeg geven je crumble een lekker krokant korstje. Voor extra crunch kun je 100 g havermout in een pannetje doen met 100 g suiker en 50 g boter en omroeren tot de boter gesmolten is. Strooi dit over je schaaltje met fruit, en bak het krokant in de oven. Heerlijk!
4. Pannenkoeken
Waarom zou je de gewone bloem in pannenkoeken eens niet vervangen door haverbloem? Die maak je makkelijk zelf door havermout fijn te mixen in de blender of keukenmachine.
5. Smoothies
Krijg meteen meer body als je er wat havermout doorheen mixt. Het houdt het hongergevoel langer weg.
6. Veggie burger
Ook in een burger doet havermout perfect dienst als bindmiddel!
7. Als lekkere taartbodem
Gezonde taartbodem? Maak 'm eens met havermout!