Wat is de nutriscore en hoe gebruik je deze correct?
Helemaal mee, van A tot E
Je vindt ze op bijna elke verpakking: vijf kleurtjes en letters van A tot E. Maar wat is de nutriscore nu juist? En hoe kun je de nutriscores van verschillende voedingswaren correct lezen en vergelijken?
De nutriscore werd in België ingevoerd in 2018. Begin 2024 werden de regels voor het toekennen ervan nog wat strenger. De bedoeling is mensen te helpen om gezondere keuzes te maken bij het winkelen.
De kleuren en letters tonen op een visuele manier de voedingswaarde van een product. Met een blik zie je welk product gezonder is binnen een voedingsgroep. Dat laatste is erg belangrijk. Pizza met nutriscore C is niet gezonder dan zalm met score D. Maar wel beter dan een andere pizza met een rood balkje.
Samenstelling nutriscore
Hoe wordt de nutriscore bepaald? Dat gebeurt door het afwegen van positieve en negatieve eigenschappen. Positieve punten zijn eiwitten, vezels, groente en fruit. Negatieve punten zijn veel calorieën, suiker, verzadigd vet of zout. Die hou je beter zo beperkt mogelijk.
Hoe meer vetten, zout of suiker een product bevat, hoe groter de kans op een hoge nutriscore. De donkergroene nutriscore (A) is het gezondst. Producten met een rood balkje (E), koop je beter niet.
Producten binnen één categorie
De score dient om voeding binnen één categorie te vergelijken. Verschillende soorten koeken, ontbijtgranen of diepvriesmaaltijden, bijvoorbeeld. Heeft het ene snoepje een betere nutriscore dan het andere? Het blijft snoep. Hou dus nog steeds de voedingsdriehoek in het achterhoofd. Maar binnen de categorie snoep is het wel de meest verantwoorde keuze.
Nutriscore A: niet noodzakelijk gezond (en omgekeerd)
Je hoeft niet alleen producten met nutriscore A en B te kopen om gezond te eten. Dat was ook de kritiek van landen met een mediterraan dieet. Olie, pasta of kaas als parmezaan kwam vaak in het rood terecht. Dit omdat ze hoog scoren op vetten, zout of calorieën. Als je ze met mate gebruikt, zijn ze echter niet zo ongezond. Voor de nieuwe nutriscores (zie verder) is hier wel over nagedacht.
Het omgekeerde geldt trouwens ook. Zo hebben ongebakken verse frietjes een betere score dan kroketjes. Ongebakken zijn het namelijk gewoon stukjes aardappel. Eens gefrituurd, zijn ze natuurlijk niet meer zo gezond. Kortom: de bereidingswijze en de voedingsdriehoek blijven belangrijk. Zorg dus voor een gezonde verhouding tussen voedselgroepen. Binnen de groepen is de nutriscore handig om de meest verantwoorde keuze te maken.
Strengere nutriscore
Na 5 jaar werden de regels verstrengd. Dit om beter aan te sluiten bij de Europese richtlijnen voor gezonde voeding. Zo wordt er bij de dranken strenger toegekeken op suiker en zoetstoffen. Enkel water haalt nog een mooie A. Light frisdrank scoort dan weer minger goed dan voorheen.
Bij de voeding halen zout en suiker de score sneller omlaag. Denk aan yoghurt met toegevoegde suiker. Volkorenproducten gaan erop vooruit tegenover geraffineerde producten. Volkorenbrood doet het nu dus beter dan een witte boterham. Ook de gezondheidsvoordelen van vette vis en gevogelte worden positief in rekening gebracht. Hetzelfde geldt voor olie met minder verzadigde vetten zoals zonnebloem- en olijfolie.
Merken kregen wel nog twee jaar de tijd om de verpakking aan te passen. De nutriscore zal voorlopig dus niet altijd matchen met deze nieuwe regels.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!