Perfect patatje: zo maak je een aardappel in de airfryer
Frietjes, schijfjes of gepoft?
Of dat lekker is, een aardappel in de airfryer? Natuurlijk! Frietjes, gepoft of in schijfjes: zo komen jouw patatjes er perfect gebakken uit.
Akkoord: sommige dingen stop je beter niet in het toestel. Maar andere gerechten – van scampi tot zelfs een gekookt eitje – lukken dan weer perfect. En ook de aardappel wordt beter van de airfryer, zeker met deze tips.
De beste soort aardappel voor de airfryer is licht kruimig. Bintjes zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Ook krieltjes kunnen perfect in het toestel.Tijd en temperatuur kunnen verschillen naargelang het type toestel. Leer dus vooral jouw airfryer kennen door wat te experimenteren.
Gepofte aardappel in de airfryer
- Was eerst en vooral de aardappels, zonder ze te schillen.
- Bak ze in hun geheel 30 minuten in een voorverwarmd toestel op 150°C.
- Krieltjes pof je in slechts 10 minuten en schud je halfweg even op.
- Strooi na het bakken wat zout over de gepofte aardappel.
Aardappel in schijfjes in de airfryer
- Snij de aardappel in schijfjes van een halve centimeter dik.
- Laat deze vervolgens 30 minuten weken in koud water. Zo verwijder je het zetmeel. Dat kan gebakken aardappel in de airfryer soms wat plat doen uitvallen.
- Daarna droog je de aardappelstukjes af met wat keukenpapier of een propere keukenhanddoek.
- Meng daarna een eetlepel olie door de schijfjes. Zo worden ze gegarandeerd lekker krokant.
- Doe de schijfjes aardappel in de airfryer, voorverwarmd op 200°C. Laat ze 15 minuten bakken en schud tussendoor even op. Check dan ook hoe bruin en gaar ze al zijn.
- Zijn de aardappelschijfjes mooi krokant? Strooi er wat zout of andere smaakmakers over en serveer.
Zelfgemaakte frietjes
Ook frietjes van verse aardappel kunnen in de airfryer.
- Laat ook de zelf gesneden frietjes eerst een halfuur weken in koud water en droog af.
- Pof de frietjes eerst zonder olie 10 minuten op 150°C in de voorverwarmde airfryer.
- Meng dan pas de frietjes met olie. Bak ze 20 minuten op 180°C en schud tussendoor even op.
- Gebakken naar wens? Dien ze op met wat zout.
Kant-en-klare producten
Laat gekochte diepvrieskroketjes, -frietjes en andere producten met aardappel voor de airfryer niet ontdooien voor het bakken. Kant-en-klare frietjes of schijfjes uit de versafdeling zijn al geweekt. Meng ze met wat olie en ze kunnen zo de airfryer in.
Is aardappel uit de airfryer gezond?
Er wordt soms beweerd dat aardappelen in de airfryer gezonder zijn. Er zouden minder vitaminen verloren gaan dan als je ze kookt. Wetenschappers wijzen echter op het ontstaan van acrylamide dat kankerverwekkend zou zijn. De stof wordt gevormd bij het verhitten (bakken, frituren) van zetmeelrijke producten boven de 120°C. En dus ook als je een airfryer gebruikt.
Hoe hoger de temperatuur, hoe meer acrylamide. Zet je airfryer dus niet te warm. Dit is trouwens een extra reden om de aardappel vooraf te wassen en laten weken: hoe minder zetmeel, hoe beter.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!