Zijn aardappelen dikmakers, ja of nee?
Feit of fabel?
Aardappelen worden vaak gezien als dikmakers. Maar is dat wel zo? Wij zochten het voor je uit.
Word je nu wél of niet dik van aardappelen te eten? Steeds meer mensen laten hun aardappelen links liggen en vervangen ze door quinoa en koolhydraatarme recepten. Wij zochten voor jou uit of aardappelen nu écht dikmakers zijn, of niet.
Zijn aardappelen dikmakers, ja of nee?
Zijn aardappelen nu echt zo slecht voor de lijn? Het antwoord is volmondig "nee"! Aardappelen bevatten helemaal niet zo veel calorieën: 200 gram gekookte aardappelen leveren ongeveer zo'n 150 kcal. En bovendien zijn ze ook een goede bron van voedingsvezels, kalium, vitamine B en C. Die vezels zorgen trouwens voor een voldaan gevoel, waardoor je niet snel terug honger krijgt en dus minder zult snacken.
Aardappelen zijn dus geen dikmakers, zolang je ze maar met mate en in combinatie met andere gezonde voedingsmiddelen eet. Reken 2 à 3 stuks gekookte aardappelen per persoon en ga voor een gezonde bereiding met veel groenten. Af en toe mayonaise, kaas of een romige saus bij je aardappel eten kan, maar maak er geen dagelijkse gewoonte van. Ook een rijke puree, gefrituurde aardappelbereidingen en gratin dauphinois laat je beter links liggen wanneer je op je lijn let.
De mening van een expert
Om helemaal zeker te zijn van dit antwoord, vroegen wij het nog eens na bij Karolien Olaerts. Karolien ken je misschien van haar blog Karola's Kitchen. Ze schreef ook al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Dit is haar antwoord.
"De aardappel blijft een zwart schaap. Een aardappel lijkt qua voedingswaarde nochtans meer op groenten dan op pasta of rijst. Aardappelen bevatten veel vocht en weinig calorieën, 90 per 100 gram. Ter vergelijking: bij pasta en rijst zit dat rond 350 per 100 gram. Aardappelen zijn rijk aan vitamine C en B6 en bevatten bijna evenveel kalium en magnesium als broccoli.
Ze zijn een klassieke kandidaat om in het hokje van dikmakers te belanden, omdat ze veel koolhydraten bevatten. Maar het gaat wel om trage complexe koolhydraten (voornamelijk de grote molecule zetmeel) die goed verzadigen. Bovendien gaat het bij bijkomen en afvallen over het totale aantal calorieën dat je eet. In veel gevallen is de saus die we bij onze patatjes eten veel rijker aan calorieën dan de aardappelen zelf.
Om volop te genieten van de smaak van aardappelen, kun je ze stomen of roosteren. Ik maak ze zelf het liefst klaar met schil: lekker én een extra bron van vezels. Gewoon goed wassen, in partjes snijden en roosteren in de oven met wat peper, zout en olijfolie."
De lekkerste gezonde recepten met aardappelen
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!