Kokosvet: gezond of niet?
Wat moet je geloven?
Kokosvet wordt tegenwoordig vaak aangeraden om mee te bakken. Maar is het wel zo gezond als er beweerd wordt?
Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.
"Kokosvet: is dat nu goed voor je of net niet?"
Karolien: "Er worden inderdaad behoorlijk extreme en tegenstrijdige meningen verkondigd, als het over vetten gaat. Nochtans is de wetenschap duidelijk. Zeker is dat we bakboter, omwille van het zeer hoge gehalte aan verzadigd vet, liever vermijden. Kokosvet werd een tijdlang gehypet als het volgende superfood en wordt nog steeds vaak gebruikt in zogenaamd 'gezond' gebak. Dat gezondheidsimago is onterecht. In de voedingsdriehoek staat het in de oranje zone omdat het rijk is aan verzadigd vet. Het staat dus op hetzelfde niveau als boter, al is kokosvet wel diervriendelijk en heeft het een lagere CO2-impact. Daarom is het dus een goede keuze als je een vaste vetstof nodig hebt. Koolzaad- en maïsolie worden soms afgeraden, maar dat is onzin. Het zijn vloeibare plantaardige oliën rijk aan onverzadigde vetzuren en dus goede keuzes. Olijfolie blijft de beste standaardkeuze, omdat het de meeste bewezen gezondheidsvoordelen heeft. Maar koolzaadolie is dan weer zeer rijk aan omega 3. Ideaal als je een meer neutrale olie nodig hebt, zoals bijvoorbeeld in gebak."