Meest recente artikelen

Welke eieren kun je het best kopen?

Zo pik je de beste eitjes eruit

Welke eieren kun je het best kopen? Artikel

Welke eieren je het best kunt kopen, wordt bepaald door wat je belangrijk vindt. Wil je eitjes van gelukkige kippen? Eet je liever eieren van een lokale pluimveehouder? Of moeten ze het liefst supervers zijn? Ontdek hoe je er de juiste exemplaren uitpikt.

Wit of bruin, groot of klein: alle eieren hebben ongeveer dezelfde samenstelling en voedingswaarde. Welke eieren je het best kunt kopen, hangt af van waar je naar op zoek bent.

Gelukkige kippetjes

Zo kan de bewegingsvrijheid van de kip invloed hebben op welke eieren je wil kopen. Maar hoe check je die? Eieren uit de winkel krijgen allemaal een stempel. Met die code kun je nagaan waar het ei vandaan komt. Het eerste cijfer is een nummer van 0 tot 3. Hoe lager dat cijfer, hoe blijer de kip. Het verwijst immers naar het soort pluimveebedrijf waar de legkippen gehouden worden. Dat levert al vier soorten eieren op.

  • 0 = bio-eieren
  • 1 = vrije uitloop
  • 2 = scharreleieren
  • 3 = eieren van kooikippen

Scharreleieren

Doorgaans verstaan we iets helemaal anders onder het woord 'scharreleieren' dan wat bedoeld wordt op het doosje. Scharreleieren komen namelijk van kippen die vrij kunnen rondlopen en scharrelen. Maar dat hoeft helemaal niet buiten te zijn

Vrije uitloop

Eieren van kippen die overdag minstens 8 uur in openlucht mogen rondscharrelen, krijgen het label 'vrije uitloop'. Het terrein moet ook begroeid zijn, met minstens 4 m² uitloopruimte per kip.

Bio-eieren

Biologische eieren komen ook van kippen met vrije uitloop. Zij krijgen echter ook biologisch voeder en zitten ook binnen net wat ruimer. Bio-kipjes krijgen met zes een vierkante meter. Bij vrije uitloop mogen er negen kippen per vierkante meter gehouden worden. Let wel: is er ophokplicht, wat vaak gebeurt bij uitbraken van vogelgriep, dan zijn er geen (bio-) eieren van vrije uitloop beschikbaar.

Kooikippen

Deze kippen zijn het krapst behuisd. Kooikippen zitten immers met een vijftigtal in een grote kooi van minstens 750 cm² per kip. Ze kunnen niet scharrelen of naar buiten en zien dus nooit daglicht. In de supermarkt zul je nog zelden kooi-eieren vinden. Ze worden wel vaak verwerkt in bereide sauzen en gebak. Kijk daarom naar de ingrediënten op de verpakking van koekjes en co. Staat er alleen 'eieren'? Grote kans dat ze van kooikippen komen.

Lokale eitjes

Legbatterijen zijn sinds 2021 verboden in de Europese Unie. Eieren van buiten de EU kunnen wel nog uit een legbatterij komen. Het land van herkomst is de volgende informatie die je terugvindt op de stempel. Na de lettercode (BE is bijvoorbeeld België) volgt het registratienummer van het pluimveebedrijf.

Welke eieren kun je nog kopen?

Eieren worden in Europa ook nog opgedeeld in gewichtsklassen. De meeste eieren hebben klasse M of L (ongeveer 63 g).

  • XL = zeer groot – meer dan 73 g
  • L = groot – tussen 63 en 73 g
  • M = middelgroot – tussen 53 en 63 g
  • S = klein – tussen 43 en 53 g

Kwaliteitsproduct

Alle eieren die je bij ons als consument kunt kopen, hebben kwaliteit A: verse eieren met een perfecte kwaliteit.

  • Kwaliteit A: Hiervoor moeten eieren voldoen aan een aantal criteria. Zo moet de schaal proper en onbeschadigd zijn. Het ei moet vers zijn en het eiwit en de dooier perfect.
  • Kwaliteit A extra: de vermelding 'extra' of 'extra vers' wil zeggen dat de eieren supervers zijn. Ze zijn maximaal 9 dagen oud en werden hoogstens 7 dagen eerder verpakt. Na enkele dagen verliezen ze dus dit label.
  • Kwaliteit B zijn eieren van tweede kwaliteit. Deze worden verwerkt tot gepasteuriseerde vloeibare of gedroogde eierproducten voor de voedingsindustrie. Eieren die niet oké zijn voor consumptie kunnen nog gebruikt worden in bijvoorbeeld shampoo.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen